Blogs op Weg naar Succes

Onze vaste bloggers delen hun ervaringen met jou. Elke blogger zoekt een baan, of is bezig om succesvoller te worden in zijn of haar huidige baan. Lijkt het je ook wat, bloggen over je zoektocht of je eigen succes? Mail ons even op info@wegnaarsucces.nl. Dan nemen we contact met je op.

Veel plezier met lezen! Judith Schoorlemmer
en Simône Verlaan

Belonen op output, ipv uren. Wie durft?

Belonen op output, ipv uren. Wie durft?

De hele week spookt er al iets door mijn hoofd. Dat komt door een discussie bij RTL Late Night. Het ging over de arbeidsparticipatie van vrouwen. Waarom worden vrouwen gekort op hun salaris en positie als ze minder gaan werken, omdat ze kinderen krijgen? Dat werkt demotiverend en stigmatiserend. Vrouwen wordt hiermee de kans ontnomen om hun moederschap goed te combineren met hun carrière. En dan wordt de oplossing vaak gezocht in kinderopvang. Jammer, want ik denk dat het anders kan.

En is het wel terecht? Mijn eerste gedachte was: "Natuurlijk! Minder uren werken = minder betaald krijgen." Maar als ik er langer over nadenk is dit antwoord niet meer zo natuurlijk. We zijn van oudsher gewend om te belonen op het aantal uur dat men aanwezig is op het werk. En dat doen we dus nog steeds. Maar een parttimer levert soms meer op dan een fulltimer. En daarmee kan zijn/haar toegevoegde waarde ook hoger zijn dan de immer aanwezige fulltime collega. Waarom wordt er niet gestuurd op output en toegevoegde waarde, i.p.v. uren? Er zijn genoeg beroepsgroepen waar het anders zou kunnen. Als je maar durft om een zekerheid los te laten.

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
290 Hits
0 reacties

LinkedIn

LinkedIn

 

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
336 Hits
0 reacties

Besteed jij het beheer van je LinkedIn bedrijfspagina uit?

Besteed jij het beheer van je LinkedIn bedrijfspagina uit?

Vanmorgen heb ik een nieuwe klant geholpen. Hij is net gestart als ZZP'er en hij kiest voor ons ondernemers LinkedIn pakket, omdat hij weet dat LinkedIn hem kan helpen om meer naamsbekendheid te krijgen. Zijn klanten haalt hij liever nog uit zijn 'offline' netwerk, maar hij wil online wel goed gevonden worden en weten hoe hij zichzelf als professional kan profileren.

Hij overweegt nog om het onderhoud van zijn bedrijfspagina uit te besteden. Dan heeft hij er zelf geen omkijken naar en wordt er toch langzaam maar zeker gebouwd aan zijn naamsbekendheid. Ik vind het zo slim als startende ondernemers al bij de start van hun bedrijf LinkedIn betrekken. Branding is namelijk echt iets dat moet groeien, voordat het gaat bloeien. 🌻

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
275 Hits
0 reacties

Schrijven, het valt niet altijd mee

Schrijven, het valt niet altijd mee
wegnaarsucceslaptop

 

Herkennen jullie dat? Je hebt wat interessante vacatures bewaard waar je op wil solliciteren. Vol enthousiasme duik je achter je laptop, klaar om die mooie motivatie of sollicitatiebrief te schrijven. Je weet dat jij super geschikt bent voor de vacature, je wilt dolgraag dat men jou uitnodigt voor een gesprek. Je voelt de motivatie stromen door jouw hele lijf. Je gaat dit doen, dat voel je aan alles.

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
343 Hits
0 reacties

Mee blijven doen

Mee blijven doen

Hoe blijven jullie mee doen in de maatschappij zonder een betaalde baan te hebben? Het lijkt mij leuk om te lezen hoe jullie de dag vullen, hoe jullie je blijven ontwikkelen. Want naast solliciteren, is het toch ook erg fijn om een bezigheid te hebben waar je je kwaliteiten kwijt kan?

Ikzelf ben dus begonnen met mijn vrijwilligersbaan als taalcoach voor mensen uit het buitenland die de Nederlandse taal beter willen leren. Nadat ik kennis heb gemaakt met de dame in kwestie, ben ik vorige week echt begonnen als taalcoach. Wauw, wat geeft mij dit positieve energie. Wat is het fijn om iets te kunnen betekenen voor de ander. En daarnaast vind ik het ook interessant om te horen hoe zij leefden in het land van afkomst.Verder is het ook voor mij leerzaam, omdat ik zelf ook weer heel bewust bezig ben met de Nederlandse taal en ik er soms achter kom dat wij in de taal bepaalde regels hebben die niet uit te leggen zijn, puur omdat het de regels van de taal zijn.

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
360 Hits
0 reacties

Werk, helemaal voor niks.

Werk, helemaal voor niks.
vrijwilliger

Ik ga het doen. En ik mag het doen, want de toestemming van het UWV lag vorige week bij mij op de deurmat! Ik ga lekker de slag, al is het dan geen betaalde baan. Een vrijwilligersbaan! Hoe tof is dat! Ik als mensen mens heb mij opgegeven als taalcoach bij het Taalpunt bij mij in de stad. Ik ga starten als taalcoach voor nieuwe inwoners van Nederland. Ik vind deze functie op mijn lijf geschreven. Ik hou van mensen, ik hou van verschillende culturen en ik hou van taal en schrijven. Na een kennismakingsgesprek met de taalpuntdocent spatte het enthousiasme van mij af. Wat lijkt mij dit een ontzettend leuke functie. Maar als je een uitkering ontvangt van UWV, dan moet je wel eerst toestemming vragen of je dit vrijwilligerswerk mag gaan doen. Na een heel officieel formulier ingevuld en ingediend te hebben, heb ik van UWV toestemming. En dat voelt goed. Want ook al is het geen betaalde functie, ik ga hier zoveel positieve energie uithalen. En wat denken jullie van de leerzame momenten? Die ga ik ook zeker krijgen. En dat is alleen maar goed. Ik denk dat deze functie mij als mens ook laat groeien. Want ik kan wat betekenen voor de medemens. Hoe tof is dat! 

 

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
620 Hits
0 reacties

Had ik maar ...

Had ik maar ...
en nu

Ik ben niet van het achterom kijken, althans dat probeer ik niet te doen. Maar ja, zoals ieder mens kijk ik ook wel eens over mijn schouder naar het verleden. Het verleden heeft uiteraard ook levenslessen gegeven, dus daar mag je gerust eens op terug kijken toch? Dus, tja, sinds ik weer aan het solliciteren geslagen ben, kijk ik wel eens terug en dan popt de gedachten "had ik maar..... " naar boven. En ik weet, het verleden kan je niet meer veranderen, het verleden heet niet voor niks het verleden. Maar had ik maar..... had ik maar een echt vak geleerd die voor het leven was.

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
516 Hits
0 reacties

Helaas pindakaas : The End

Helaas pindakaas : The End
klavertje

Helaas pindakaas: The End. Dit gaat mijn laatste blog worden over mijn tijd als zelfstandig onderneemster.

In mijn vorige blog heb ik geschreven over opdrachten binnenhalen en over hoe lastig ik dat toch vond. Ik merkte aan mijzelf dat dit gegeven mij onzeker maakte over mijzelf.

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
715 Hits
0 reacties

Helaas pindakaas : Opdrachten binnenhalen

Helaas pindakaas : Opdrachten binnenhalen
nanny

In deze blog wil ik iets vertellen over opdrachten binnenhalen.

Want tja, als zelfstandige is het uiteraard de bedoeling dat jij jezelf laat zien, dat men weet wat jij te bieden hebt. En ik ben heel eerlijk als ik zeg dat ik dit gedeelte dus best lastig vond. Want je moet jezelf uiteraard wel goed weten te verkopen, en dat is toch wel een dingetje wat ik wat lastiger vind. (best lastig als je zelfstandige bent)

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
736 Hits
0 reacties

Solliciteren is meer dan een brief en CV; werk aan je Personal Branding!

Solliciteren is meer dan een brief en CV; werk aan je Personal Branding!

Het meest opvallend in alle loopbaan- en sollicitatietrajecten die ik tot nu toe heb begeleid, is hoe moeilijk het is om onder woorden te brengen waar je goed in bent en vooral waarom dat zo is (en waar dat uit blijkt!). En als je dan ook nog moet bedenken waarin jij je in onderscheidt van anderen (waarom ze jou moeten hebben en niet iemand anders...) dan wordt het helemaal lastig.

Neem nou vanmorgen, ik heb mijn eerste gesprek met een nieuwe klant met wie ik een Personal Branding traject * ga doen. De doelen van deze sessie zijn a) helder krijgen wat ze precies zoekt b) waar zij goed in is en waarom dat zo is en waar dat uit blijkt en c) het maken van een sterke elevator pitch.

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
653 Hits
0 reacties

Helaas pindakaas : Het ondernemingsplan

Helaas pindakaas : Het ondernemingsplan
ondernemer bea
ondernemen bea

In mijn vorige blog heb ik jullie beloofd mijn ervaringen te delen over mijn tijd als zelfstandig ondernemer door middel van de opstartperiode van het UWV. In deze blog zal ik het gaan hebben over het schrijven van mijn ondernemingsplan. Want voordat ik mocht starten als zelfstandig, kreeg ik tijdens de onderzoeksperiode van het UWV de tijd om mijn ondernemingsplan te gaan schrijven.

 Hoe moest ik een ondernemingsplan gaan schrijven? Lang leven Google waar ik tal van tips kon vinden. Vol enthousiasme begon ik aan mijn ondernemingsplan. Wat voor mij als voordeel voelde, is dat ik schrijven erg leuk vind. Maar ook vond ik het schrijven van mijn ondernemingsplan best lastig. Want door alle tips die ik via Google kon vinden, zag ik door de bomen het bos juist niet meer. Soms kwam ik zulke mooi geschreven plannen tegen, dat ik onzeker werd over de mijne. Jullie willen niet weten hoe vaak ik stukken tekst gewist heb, weer opnieuw geschreven heb. Ja, in mijn ondernemingsplan zijn behoorlijk wat uurtjes ingestoken. Ik kwam op een punt dat ik Google niet meer ging gebruiken, want het maakte mij te onzeker. Mijn ondernemingsplan moest toch echt mijn plan zijn, ik moest mijzelf herkennen in mijn eigen woorden en opzet van mijn plan. Ik had via Google een mooi voorbeeld gevonden waar genoemd werd welke punten er aanwezig moeten zijn in het ondernemingsplan en aan de hand van dat voorbeeld ben ik mijn eigen gevoel op papier gaan zetten.

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
773 Hits
0 reacties

Helaas pindakaas.

Helaas pindakaas.

Het is even stil geweest van mijn kant, maar hier ben ik dan eindelijk weer met een nieuwe blog. Een blog met de naam 'helaas pindakaas'. Waar ik mijn vorige blog heel blij was met mijn inschrijving bij de Kamer van Koophandel, zo jammer vind ik het om nu mee te delen dat ik mijn bedrijf "Bea's Bubbel"  heb laten uitschrijven bij de Kamer van Koophandel. Een hele dikke 'helaas pindakaas' dus. Niet dat ik teleurgesteld ben in mijzelf, maar wel in het feit dat het niet is gelukt om mijn bedrijf al genoeg van de grond te krijgen. 

Zoals jullie misschien nog wel weten heb ik gebruik gemaakt van de opstartperiode van het UWV. Een half jaar lang met behoud van een stukje ww uitkering proberen mijn bedrijf op te starten. Ik vond het een super ervaring die ik voor geen goud had willen missen. Maar een half jaar is wel zo voorbij.

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
803 Hits
0 reacties

De foto die het verschil gaat maken - deel II

Mijn goede kant blijkt een andere te zijn dan tot nu toe te zien was. Dat zit hem niet alleen in een vlotter kapsel en de andere hoek van waaruit de foto genomen is. 

Op mijn vorige foto (zie mijn vorige blog: De foto die het verschil gaat maken – deel I) staat een aardige mevrouw, die nu toch echt aan LinkedIn moet geloven. Dat ze meer dan 20 jaar ervaring heeft als secretaresse, oplossingsgericht is, taalvaardig en een kei in Excel zie je niet op die foto. Wel dat ze nu – vooruit dan maar – ‘met haar harses op internet moet’.  

Door de grote ontwikkelsprong die ik heb gemaakt de afgelopen tijd weerspiegelt die foto niet meer wie ik ben. Met veel plezier personal-brand ik mijzelf op de voorheen zo verfoeide sociale media. Door zelfstudie, cursussen en netwerken blijf ik up-to-date wat digitale systemen betreft en dat blijkt helemaal niet zo vanzelfsprekend te zijn als ik altijd dacht. Dus dat mag ik best laten zien. En last but not least ben ik onlangs cum laude geslaagd voor een HBO-studie waarmee ik bedrijven kan adviseren op het gebied van sociale media en HNW. Mag ik je voorstellen aan Angelique 2.0: Een secretaresse met extra’s.

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
1401 Hits
0 reacties

De foto die het verschil gaat maken - deel I

"KUN JE MIJ EEN MAAT KLEINER FOTOGRAFEREN?"
De fotograaf die ik aan de telefoon heb schiet in de lach. We hebben een klik en ik kan weer een actiepunt van mijn lijstje strepen. Ik heb namelijk een nieuwe missie: Een foto voor mijn cv, LinkedIn- en Twitterprofiel die uitstraalt wat ik ben tijdens het uitoefenen van mijn beroep.

TOT HET GAATJE
Als gemotiveerde werkzoeker ga ik tot het gaatje om een stapje dichter bij een baan te komen. Daarom verkoop ik mijn inboedel op marktplaats om een studie te kunnen betalen zodat ik met het diploma kan aantonen dat ik op HBO niveau functioneer. Ik doe aan zelfstudie en vrijwilligerswerk om me verder te ontwikkelen. Ik blog, netwerk en ben actief op Social Media om mezelf te profileren. Dus als ik als feedback krijg dat mijn foto wel eens het struikelblok zou kunnen zijn, dan neem ik die feedback ter harte en doe ik er iets mee.

OP Z'N ANGELIQUES
Nu kan ik gewoon gaan googelen op fotografen … maar dat is saai. Ik doe het op z’n Angeliques en maak een plaatje om te delen. Dat heb ik geweten! Mijn oproep is 11.904 keer bekeken en ik had de fotografen voor het uitzoeken. Elisabeth Meyer van Dress to Impress wilde mij gratis stylingadvies geven, en de lieve schat heeft mij urenlang geadviseerd, veren in mijn achterste gestoken en bepeptalked. We hebben geknuffeld.

MEER
En is meer gebeurd. De kapster heeft een wonder verricht met mijn haar. Ineens verscheen die energieke dame zomaar in de spiegel! Echt … ik ben een plaatje! Nu nog een mooi plaatje ervan laten schieten en dat gaat volgende week gebeuren. Een maat kleiner … dat gaat helaas niet, maar ik weet zeker dat de fotograaf er iets moois van gaat maken. Het resultaat gaan jullie zien in deel II van dit blog, dat ik ga schrijven zodra de foto’s binnen zijn.

Wordt vervolgd …

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
1174 Hits
0 reacties

Benieuwd naar jullie mening.

Benieuwd naar jullie mening.
Vandaag is mijn werkdag, al heb ik vandaag geen betaalde opdracht. Maar als zelfstandige is het uiteraard ook belangrijk om na te blijven denken over je eigen bedrijfje. En zo ben ik vandaag dus ook aan het brainstormen met mijzelf. Want echt tevreden ben ik nog niet. Ik zit wel op de goede weg, maar toch knaagt er nog iets aan mij.  Heerlijk, een bakje koffie. Even relaxen, genieten van het heerlijke zwarte goedje, al meng ik deze wel met wat melk en suiker, waardoor het dus eigenlijk geen zwart goedje meer is. Mijn grote man is naar zijn werk, mijn kleine mannetje zit op school. De radio op de achtergrond en verder is het rustig in huis.    Bij mijn koffie ligt het boek Mindful Analysis van Mirjam Windrich. Ik kwam haar tegen op LinkedIn en ik was meteen nieuwsgierig naar haar bezigheden. En nadat ik haar website bekeken had http://mindfulanalysis.nl/ wist ik het zeker, haar boek wil ik lezen, ik wil mij gaan verdiepen in het begeleiden via internet. En dat wil uiteraard niet meteen zeggen dat ik het ga doen, maar voor mijn gevoel past dit wel goed bij mij.  En nu is mijn vraag aan jullie: zou jij gebruik maken van betaalde online hulpverlening?   Ik zou heel blij zijn met jullie mening, dus barst maar los! Dit mag via mijn website https://www.beasbubbel.nl/ via het contactformulier, maar ook onder dit artikel. Alvast heel erg bedankt voor jullie mening!   Hoe gaat het eigenlijk met jullie allemaal en jullie zoektocht naar werk? Zolang je alles vol enthousaisme doet komt het vast ooit goed. Laat de moed niet zakken hoor! Succes iedereen met alles waar jullie mee bezig zijn!
Waardeer dit blogbericht:
1037 Hits
0 reacties

Bange Bertje en andere goed gelukte blauwtjes

Bange Bertje en andere goed gelukte blauwtjes

Een half jaar na het verscheiden van mijn hartendiefje Foppe kwam Bertje in mijn leven. Een schoonheid van een haan die met mijn hennetjes een toom mocht vormen. Ik was meteen verkocht toen ik hem zag: bloedmooie Bertje met zijn fraaie kam en prachtige verenkleed. Ik zou zelf verkering met hem nemen als de hennen hem niet moesten. Maar ik maakte geen schijn van kans, want de hennen sloten hem direct in hun vleugels en vice versa; haan en hennen zijn vanaf dag één in gemeenschap van graan en eieren verloofd.

KROELKIP Voor mij bleek het hart van Bertje moeilijker te veroveren, tot mijn verbazing. Ik was tamme, goedzakkige Foppe gewend. Mijn kroelkip die altijd op schoot sprong als ik in mijn tuinstoel zat. Die genietend op mijn boezem lag terwijl mijn vingers door het dons heen zijn zachte velletje masseerden. In de zon met zijn oogjes gesloten en zijn snaveltje half open van genot, hebben we samen vele bliksembezoekjes aan de hemel gebracht. Even van de wereld met mijn droomhaan. Dat wilde ik weer.

Lees Meer
Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
1161 Hits
0 reacties

Leerzaam

Het is nu al leerzaam, mijn weg die ik ben ingeslagen als zelfstandige. Er komt best veel kijken bij het starten als zelfstandige. En ook komen er veel regels en wetten om de deur kijken. Ik kom er achter dat Nederland bol staat van wetten en regels. En het erge is dat er dan op die wetten en regels weer een uitzondering is en op die uitzondering weer een uitzondering en ga zo maar door.

Terwijl ik gewoon recht uit mijn hart wil gaan werken als zelfstandige. Maar die optie is niet te vinden lijkt wel. Maar ik ga het wel doen, werken recht vanuit mijn hart. Ik wil er zijn voor hen die rouwen en nergens terecht kunnen met hun verdriet. Mensen die eenzaam worden, bijna geen netwerk hebben. Ik wil er voor hen zijn. Ik wil hen hun eigen kracht laten ontdekken. Ik wil hen bij de hand nemen naar wat meer postitieve dingen. Maar hang daar maar eens een labeltje aan. Hoe moet ik mijzelf noemen?

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
1095 Hits
0 reacties

Solliciteren met brinta

  

Achter mijn toetsenbord ben ik een held. Ik knutsel aantrekkelijke cv’s op maat en schrijf originele sollicitatiebrieven; allebei to-the-point met precies de juiste informatie en triggers. Uitgenodigd worden voor een gesprek is bij mij niet het probleem.

Ik bereid me voor op het gesprek zoals ik in sollicitatietrainingen geleerd heb. De website ken ik van buiten, ik google het bedrijf, speur naar werknemers op LinkedIn en heb antwoorden paraat op alle mogelijke vragen. Ik strijk mijn kleren, was de auto (tip 33, overal wordt op gelet) … so far so good.

Ik meld me aan bij de receptie en knoop een praatje aan (tip 54), ga niet zitten maar bestudeer het folderrek met folders als waren zij de nieuwe Linda (tip 67) en als ik word opgehaald begin ik niet over het pand maar over de prettige ontvangst of een actualiteit (tip 99). Welkom, ga zitten.

En dan gebeurt het ...

Lees Meer
Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
2580 Hits
0 reacties

Ben jij ook op zoek naar je droombaan?

Mijn zoektocht naar een nieuwe droombaan duurt al een paar maanden. Vorig jaar heb ik voor mezelf kunnen bepalen: wat zoek ik, wat wil ik en waarom? Het formuleren van antwoorden op deze vragen is een korte zoektocht geweest. Het was vooral een bevestiging, dat is ook fijn. En, nu zoek ik dus die baan. Die prachtige, inhoudelijke baan als communicatieadviseur bij een fijne werkgever met lieve en grappige collega's. 

Online zichtbaarOp het moment dat ik dit schrijf bedenk ik acties. Acties? Ja, er moet meer actie komen en dan bedoel ik in het 'extra' opvallen. Een nieuwe fase. Hoe ga ik dat doen? In ieder geval wil ik 'online' meer vindbaar zijn. Ik heb al een account bij LinkedIn en Twitter. Maar val je hier mee op? Ik weet dat er veel meer mogelijk is. Maar wat wil ik? Wat past bij mij?

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
1075 Hits
0 reacties

Spannende stap.

Spannende stap.
kamervankoophandel

Ik heb het gedaan! Ik heb de stap genomen! En ergens ben ik super trots op mijzelf.

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
1271 Hits
0 reacties

Links