Blogs op Weg naar Succes

Onze vaste bloggers delen hun ervaringen met jou. Elke blogger zoekt een baan, of is bezig om succesvoller te worden in zijn of haar huidige baan. Lijkt het je ook wat, bloggen over je zoektocht of je eigen succes? Mail ons even op info@wegnaarsucces.nl. Dan nemen we contact met je op.

Veel plezier met lezen! Judith Schoorlemmer
en Simône Verlaan

Belonen op output, ipv uren. Wie durft?

De hele week spookt er al iets door mijn hoofd. Dat komt door een discussie bij RTL Late Night. Het ging over de arbeidsparticipatie van vrouwen. Waarom worden vrouwen gekort op hun salaris en positie als ze minder gaan werken, omdat ze kinderen krijgen? Dat werkt demotiverend en stigmatiserend. Vrouwen wordt hiermee de kans ontnomen om hun moederschap goed te combineren met hun carrière. En dan wordt de oplossing vaak gezocht in kinderopvang. Jammer, want ik denk dat het anders kan.

En is het wel terecht? Mijn eerste gedachte was: "Natuurlijk! Minder uren werken = minder betaald krijgen." Maar als ik er langer over nadenk is dit antwoord niet meer zo natuurlijk. We zijn van oudsher gewend om te belonen op het aantal uur dat men aanwezig is op het werk. En dat doen we dus nog steeds. Maar een parttimer levert soms meer op dan een fulltimer. En daarmee kan zijn/haar toegevoegde waarde ook hoger zijn dan de immer aanwezige fulltime collega. Waarom wordt er niet gestuurd op output en toegevoegde waarde, i.p.v. uren? Er zijn genoeg beroepsgroepen waar het anders zou kunnen. Als je maar durft om een zekerheid los te laten.

Belonen op output en toegevoegde waarde geeft vooral vrouwen de kans om hun arbeidsparticipatie te vergroten. Op basis van hun kennis, ervaring en kunde. Niet op hun uren. Als er meer vrouwen in de top van het bedrijfsleven moeten komen, zorg dan dat ze flexibel kunnen werken. Aantal uren mag hierbij niet leidend zijn. In de meeste gevallen wordt fulltime werken gezien als 'het meest rendabel'. Maar is dat ook zo? Leveren fulltimers meer op dan parttimers? Ik geloof er niets van.

Ik ben benieuwd wat mijn netwerk vindt. Belonen op uren, of op toegevoegde waarde en output? Zijn er al werkgevers die zich met dit vraagstuk bezig houden? Wie durft buiten gebaande paden te denken? Wie durft het aantal contracturen los te laten en een contract aan te gaan op basis van toegevoegde waarde en output? Misschien is dit nog een stap te ver. Maar ik denk dat we er met z'n allen niet meer aan ontkomen. De combinatie van privé en werk is nog nooit zo belangrijk geweest. En ik denk, dat dit een mooi begin is.

Feedback is van harte welkom!

Judith Schoorlemmer

Waardeer dit blogbericht:
LinkedIn
 

Links