Helaas pindakaas : Het ondernemingsplan

In mijn vorige blog heb ik jullie beloofd mijn ervaringen te delen over mijn tijd als zelfstandig ondernemer door middel van de opstartperiode van het UWV. In deze blog zal ik het gaan hebben over het schrijven van mijn ondernemingsplan. Want voordat ik mocht starten als zelfstandig, kreeg ik tijdens de onderzoeksperiode van het UWV de tijd om mijn ondernemingsplan te gaan schrijven.

ondernemingsplan bea

 Hoe moest ik een ondernemingsplan gaan schrijven? Lang leven Google waar ik tal van tips kon vinden. Vol enthousiasme begon ik aan mijn ondernemingsplan. Wat voor mij als voordeel voelde, is dat ik schrijven erg leuk vind. Maar ook vond ik het schrijven van mijn ondernemingsplan best lastig. Want door alle tips die ik via Google kon vinden, zag ik door de bomen het bos juist niet meer. Soms kwam ik zulke mooi geschreven plannen tegen, dat ik onzeker werd over de mijne. Jullie willen niet weten hoe vaak ik stukken tekst gewist heb, weer opnieuw geschreven heb. Ja, in mijn ondernemingsplan zijn behoorlijk wat uurtjes ingestoken. Ik kwam op een punt dat ik Google niet meer ging gebruiken, want het maakte mij te onzeker. Mijn ondernemingsplan moest toch echt mijn plan zijn, ik moest mijzelf herkennen in mijn eigen woorden en opzet van mijn plan. Ik had via Google een mooi voorbeeld gevonden waar genoemd werd welke punten er aanwezig moeten zijn in het ondernemingsplan en aan de hand van dat voorbeeld ben ik mijn eigen gevoel op papier gaan zetten.

 ondernemer bea

 Wat ik een mooi gegeven vond is dat je jezelf weer even "leert kennen". Want het ondernemingsplan gaat natuurlijk over mijzelf, wie ben ik, wat kan ik, wat heb ik te bieden. Ook werd ik tijdens het schrijven steeds enthousiaster om te gaan starten als zelfstandige. En dat enthousiasme werkte weer mee om het ondernemingsplan tot een mooi eind resultaat te gaan maken. Ikzelf vond het financiële gedeelte toch wel een lastige. Nu heb ik sowieso niet heel veel met cijfertjes (ieder zijn of haar kwaliteiten tenslotte), maar om hier mee bezig te zijn in het ondernemingsplan vond ik helemaal lastig. Maar ook hier heb ik geschreven wat bij mij past, wie ik ben.

 ondernemen bea

Dus mijn tip voor jullie, mocht je een ondernemingsplan willen schrijven :

Blijf bij jezelf !

Het plan moet uiteraard passen bij wie jij bent. Jij moet je zelf herkennen wat in het plan staat. Natuurlijk komen er dingen voorbij waar je ook je zakelijke kant toont, maar ook daarbij is het wel belangrijk dat het past bij jezelf. 

Mijn ondernemingsplan, ik ben er eigenlijk nog steeds trots op, al bestaat Bea's Bubbel niet meer. Ik heb het toch maar mooi zelf geschreven, mijn eigen woorden, mijn eigen ondernemingsplan.

Waardeer dit blogbericht:
Solliciteren is meer dan een brief en CV; werk aan...
Helaas pindakaas.