Blogs op Weg naar Succes

Onze vaste bloggers delen hun ervaringen met jou. Elke blogger zoekt een baan, of is bezig om succesvoller te worden in zijn of haar huidige baan. Lijkt het je ook wat, bloggen over je zoektocht of je eigen succes? Mail ons even op info@wegnaarsucces.nl. Dan nemen we contact met je op.

Veel plezier met lezen! Judith Schoorlemmer
en Simône Verlaan

Je kunt je blijven ontwikkelen!

b2ap3_thumbnail_carriere.jpg

Je kunt je blijven ontwikkelen!

Ik heb 12,5 jaar als assistent bedrijfsleider gewerkt in een drogisterij. Alle opleidingen en cursussen gedaan die mij aangeboden werden. Maar ik had een administratief diploma. Dus na al die tijd heb ik toch de sprong gemaakt en een administratieve baan gezocht. Helaas telde de administratieve ervaring die ik in de drogisterij opgedaan had voor veel bedrijven niet als ervaring, dus het duurde even voordat ik een bedrijf gevonden had die mij graag in dienst wilde nemen.

Ik had geluk en vond toch die administratieve functie en kon doen wat ik heel leuk vind om te doen. Helaas ging het na 3 jaar financieel niet goed met bedrijf en werd ik wegbezuinigd. Gelukkig had ik na 3 maanden weer een nieuwe baan want in die tijd lag de arbeidsmarkt volop open. En toen weer hetzelfde verhaal, ik werd na 2 jaar weer ontslagen vanwege financiële problemen bij het bedrijf.

Ik kan wel zeggen dat het niet goed is voor je zelfvertrouwen als je in 5 jaar tijd 2 banen verliest.

Dus ik heb een tijd bij de pakken neer gezeten en het somber ingezien. Maar daar schiet je ook niks mee op, besefte ik. Ik wilde graag een cursus gaan doen om mijn diploma's aan te vullen en weer up to date te zijn. Maar bij het UWV is daar geen potje met geld voor, tenzij je een baangarantie hebt. Gelukkig kwam ik bij een re-integratiebureau terecht en daar kwam opeens het woord 'werkervaringsplaats'. Nog nooit van gehoord en wist totaal niet wat het inhield.

Een werkervaringsplaats is een plek waar je tijdelijk ervaring op kan doen zodat je je blijft ontwikkelen en je kunt hiermee ook een gat in je CV aanvullen. Dit kan in je eigen branche zijn, maar ook totaal een andere richting.

Het mooie hiervan is dat je goed voor jezelf kunt onderzoeken wat je nu precies wilt en wat goed bij jou past. Deze werkervaringsplaats kan voor 3 maanden zijn of 6 maanden zijn. Het is maar hoe je het afspreekt.

Het is wel een onbetaalde functie, maar je kan wel altijd om reiskostenvergoeding vragen en die krijg je dan meestal ook. Stuur gewoon eens een motivatiebrief naar een bedrijf waar je graag zou willen werken.

Naast een werkervaringsplaats kun je natuurlijk ook gaan denken aan een vrijwilligersfunctie in jouw werkgebied. Dan doe je ervaring op en draag je ook nog eens je steentje bij in de maatschappij. En dat staat ook leuk op je CV.

Vergeet alleen niet voor een werkervaringsplaats of vrijwilligerswerk toestemming te vragen bij het UWV of bij je klantmanager bij de gemeente. Je moet ook beschikbaar blijven voor betaald werk en door blijven solliciteren.

Wat ik eigenlijk met dit artikel wil laten weten is;

  • Je doet er nog toe in de maatschappij en je bent het meer dan waard. Vergeet dat nooit!

  • Het is geen schande om een uitkering of bijstand te hebben want je doet je best met de middelen die je hebt.

  • Blijf niet op de bank zitten en wees positief i.p.v. negatief.

  • Er zijn zoveel meer mogelijkheden, als je het maar uitzoekt.

  • En blijf je vooral ontwikkelen want zo laat je zien wat je in huis hebt.

En wie weet dat als je een werkervaringsplaats of een vrijwilligersfunctie hebt en je laat zien wat jij allemaal te bieden hebt, dat een bedrijf je uiteindelijk een betaalde functie geeft. Ze hebben immers kunnen zien wat jouw vaardigheden zijn en hoe jij in hun bedrijf past. Of je kan later als er vacature is bij dat bedrijf solliciteren en dan staat er toch maar mooi op je CV dat je al bij dat bedrijf gewerkt hebt. Ik heb bijvoorbeeld na mijn 1e werkervaringsplaats een open sollicitatie gestuurd zodat ik in hun bestand zit mocht er een vacature vrij komen.

Je bereikt zoveel meer door positief in het leven te staan en uitdagingen aan te nemen waarvan je wat kan leren.

Waardeer dit blogbericht:
Chronisch ziek zijn hoeft geen beperking te zijn v...
5 Tips over opvallend solliciteren
 

Links