Blogs op Weg naar Succes

Onze vaste bloggers delen hun ervaringen met jou. Elke blogger zoekt een baan, of is bezig om succesvoller te worden in zijn of haar huidige baan. Lijkt het je ook wat, bloggen over je zoektocht of je eigen succes? Mail ons even op info@wegnaarsucces.nl. Dan nemen we contact met je op.

Veel plezier met lezen! Judith Schoorlemmer
en Simône Verlaan

Menno heeft een baan gevonden!

Menno Spiekerman's geslaagde zoektocht naar een baan!

Na 5,5 maand te hebben thuisgezeten en de status van werkzoekende te hebben gehad (werkloos vind ik down klinken), heb ik per 01 februari 2016 een nieuwe werkgever gevonden. Ik ga de functie van media-adviseur bekleden bij Maslie.nl. Meer informatie over mijn nieuwe werkgever, zie: http://maslie.nl/

Toen ik eind april 2015 te horen kreeg, dat mijn tijdelijke contract bij mijn vorige werkgever niet verlengd zou worden na 18 augustus 2015, ben ik vol aan de bak gegaan om zo spoedig mogelijk een andere baan te gaan vinden.

In het verleden had ik ook al eens de status 'werkzoekende' gehad. Ik had toen in De Metro (krant) een interview gelezen met iemand die allerlei ludieke acties had bedacht om op te vallen in de massa van werkzoekenden. Je moet opvallen in de berg van sollicitatiebrieven en CV’s. Mede omdat er toen nog niet veel werkzoekenden waren met een eigen website ter ondersteuning van hun zoektocht naar een andere baan, had ik destijds mijn website gelanceerd met de naam: http://www.mennozoekteennieuwebaan.nl/

“Doe alleen dingen waar je zelf achter staat”.

Deze website heb ik eind april 2015 weer nieuw leven in geblazen. Wekelijks plaatste ik een blog met mijn sollicitatieactiviteiten die ik deelde op de social media kanalen, ik heb de website opgeschoond, ik heb nieuwe teksten geschreven voor de website, etc.

Het was me duidelijk geworden dat alleen solliciteren naar aanleiding van een advertentie in de krant of solliciteren naar aanleiding van een jobalert, niet voldoende meer was om aan een baan te komen. Ook ben ik met mezelf in beraad gegaan, welk werk wil ik gaan doen? Wil ik blijven hangen in het werk dat ik de laatste 10 jaar heb gedaan? Zie ik mezelf dit werk doen tot mijn pensioen?

Als je werkzoekende bent, heb je de tijd om hierover na te denken. Welke richting wil je op? Dit heb ik ook gedaan. Ik heb de laatste 10 jaar gewerkt als mannelijke management assistent. Ik had behoefte aan meer uitdaging! Dat vond ik niet echt meer in de secretariële wereld.

Ik ben goed in zaken organiseren en regelen. Ik ben hierbuiten ook eigenaar van Gerardus Evenement Planner, zie: http://www.gerardus-evenement-planner.nl/. Vele evenementen georganiseerd en hiervoor ook de pr/marketing en communicatie voor gedaan.

O.a. een zeer geslaagde secretaressebijeenkomst op 12-11-2015 georganiseerd, zie: http://www.gerardus-evenement-planner.nl/secretaressebijeenkomst-12-11-2015/, die een vervolg krijgt op 03-11-2016! Voor informatie zie: http://www.gerardus-evenement-planner.nl/secretaressebijeenkomst-03-11-2016/.

Ik kwam tot de conclusie dat ik meer wilde gaan doen in de wereld van pr/marketing/communicatie. Opleiding heb ik hiervoor nooit gevolgd, ik had alleen ervaring opgedaan door zelfontplooiing. Om kans te gaan maken binnen deze wereld, ben ik op zoek gegaan als 35 jarige naar een stageplaats. Deze heb ik gevonden. Ik ben vanaf eind augustus 2015 begonnen als stagiair pr/marketing/communicatie bij Mountain Bootcamps & Sportmassage van den Broek. Deze stageplaats bekleed ik tot 31 mei 2016. Vanuit deze stageplaats heb ik een stagecertificaat gekregen, dat ik heb kunnen gebruiken voor het zoeken naar een andere baan.

Als je werkzoekende bent, en eventueel een stageplek bekleedt, ontstaat er geen gat op je CV en kan een potentiële werkgever zien dat je hard werkt om een andere baan te vinden. Je blijft bij!

“Probeer alles te halen uit social media!”

Hoe ben ik gekomen aan de baan bij mijn nieuwe werkgever? Niet door te solliciteren op een vacature. Ik maakte ook heel veel gebruik van social media. Zet geen rare dingen op social media. Dit kan een potentiële werkgever zien en dit kan negatief voor je uitwerken als je ergens gaat solliciteren.

TIP: De mensen die in je contacten staan op LinkedIn, zet die in Excel. Als je nieuwe contacten zoekt, krijg je een hele lijst van mensen die je mogelijk kent. Ook staan er mensen tussen waarbij je op dat moment nog geen link mee hebt. Nodig alle mensen uit die een functie hebben van eigenaar, directeur of recruiter. Maak een A4-tje met wie je bent, wat je hebt gedaan en wat je eventueel zou willen doen, en stuur je CV mee. Stuur dat naar de mensen in je Excellijst. Je raakt via de digitale snelweg aan de praat met mensen en wie weet hebben ze vacatures of weten ze iemand die een vacature heeft.

“Ga netwerken als werkzoekende!”

Ik ben via deze manier van netwerken aan mijn nieuwe baan gekomen. Ga in gesprek met mensen. Probeer de gesprekken te plannen via bijvoorbeeld skype. Dit scheelt reiskosten. Netwerken is namelijk ook via UWV een sollicitatieactiviteit.

Als werkzoekende komt er een hoop op je af. Ook veel negatieve zaken. Probeer hier niet in terecht te komen. Reageer niet op de negatieve berichten.

Doe je best! Laat aan UWV zien dat je ECHT een baan wilt! WW is namelijk geen vetpot. Blijf in gesprek met mensen. Netwerken is echt belangrijk als je werkzoekend bent.

Mocht je nog vragen hebben over mijn aanpak, dan kun je me een e-mail sturen: mennospiekerman@gmail.com

Met vriendelijke groet,

Menno Spiekerman

06-13486175

https://twitter.com/Mennospiekerman

www.linkedin.com/pub/menno-spiekerman/21/b9b/74

Waardeer dit blogbericht:
Nieuwe baan
Een nieuw hoofdstuk, het vervolg 2
 

Links