Blogs op Weg naar Succes

Onze vaste bloggers delen hun ervaringen met jou. Elke blogger zoekt een baan, of is bezig om succesvoller te worden in zijn of haar huidige baan. Lijkt het je ook wat, bloggen over je zoektocht of je eigen succes? Mail ons even op info@wegnaarsucces.nl. Dan nemen we contact met je op.

Veel plezier met lezen! Judith Schoorlemmer
en Simône Verlaan

Solliciteren is meer dan een brief en CV; werk aan je Personal Branding!

netwerkbijeenkomst 002Het meest opvallend in alle loopbaan- en sollicitatietrajecten die ik tot nu toe heb begeleid, is hoe moeilijk het is om onder woorden te brengen waar je goed in bent en vooral waarom dat zo is (en waar dat uit blijkt!). En als je dan ook nog moet bedenken waarin jij je in onderscheidt van anderen (waarom ze jou moeten hebben en niet iemand anders...) dan wordt het helemaal lastig.

Neem nou vanmorgen, ik heb mijn eerste gesprek met een nieuwe klant met wie ik een Personal Branding traject * ga doen. De doelen van deze sessie zijn a) helder krijgen wat ze precies zoekt b) waar zij goed in is en waarom dat zo is en waar dat uit blijkt en c) het maken van een sterke elevator pitch.

Voor me zit een ontzettend leuk mens, met een schat aan ervaring en mooie competenties waar zij zich in haar vakgebied zeker mee gaat onderscheiden, die gemotiveerd weet te vertellen over eerdere werksuccessen, waarbij het enthousiasme zichtbaar en voelbaar is.

Maar dan komt het, we gaan proberen hier een compact en overtuigend verhaal van te maken. En dat blijkt nog niet zo eenvoudig! Zodra we de stap zetten van ‘gewoon een beetje vertellen over haar werk’ naar ‘het maken van een pitch waarmee ze de ander kan overtuigen’ verandert ze. Ze valt terug op clichés en gaat uitweiden over punten waar ze zich nog allemaal in wil/moet ontwikkelen. En ineens lijkt ze kleiner te worden.

En dan wordt het voor mij echt leuk! Door gerichte vragen te stellen, door haar successen te belichten en de competenties die ze daarbij heeft ingezet onder woorden te brengen, komt uiteindelijk die krachtige vrouw weer tevoorschijn. Met een aantal duidelijke successen, competenties en unieke persoonlijke kenmerken en werkervaring. Dát is een vrouw waar werkgevers op zitten te wachten!

Nu hebben we een basis om vervolgens een elevator pitch mee te maken. Met behulp van een handige checklist (zie ook mijn Webinars **) komen we tot een bondig en pakkend verhaal. Boeiend, levendig, helder. Hier zit iemand die iets te bieden heeft, en dat weet te verkopen. Een sterk merk. Ik heb al zin in het vervolg van het traject, en zij ook!

 * www.wegnaarsucces.nl/onze-diensten/losse-diensten/personal-branding

** www.wegnaarsucces.nl/kalender

Waardeer dit blogbericht:
Helaas pindakaas : Opdrachten binnenhalen
Helaas pindakaas : Het ondernemingsplan
 

Links