Blogs op Weg naar Succes

Onze vaste bloggers delen hun ervaringen met jou. Elke blogger zoekt een baan, of is bezig om succesvoller te worden in zijn of haar huidige baan. Lijkt het je ook wat, bloggen over je zoektocht of je eigen succes? Mail ons even op info@wegnaarsucces.nl. Dan nemen we contact met je op.

Veel plezier met lezen! Judith Schoorlemmer
en Simône Verlaan

Solliciteren met brinta

  

Achter mijn toetsenbord ben ik een held. Ik knutsel aantrekkelijke cv’s op maat en schrijf originele sollicitatiebrieven; allebei to-the-point met precies de juiste informatie en triggers. Uitgenodigd worden voor een gesprek is bij mij niet het probleem.

Ik bereid me voor op het gesprek zoals ik in sollicitatietrainingen geleerd heb. De website ken ik van buiten, ik google het bedrijf, speur naar werknemers op LinkedIn en heb antwoorden paraat op alle mogelijke vragen. Ik strijk mijn kleren, was de auto (tip 33, overal wordt op gelet) … so far so good.

Ik meld me aan bij de receptie en knoop een praatje aan (tip 54), ga niet zitten maar bestudeer het folderrek met folders als waren zij de nieuwe Linda (tip 67) en als ik word opgehaald begin ik niet over het pand maar over de prettige ontvangst of een actualiteit (tip 99). Welkom, ga zitten.

En dan gebeurt het ...

 Mijn hersenen veranderen op slag in brinta. En in die brinta zwemmen honderden adviezen en tips die ik niet meer kan vinden als ik ze zoek, maar die naar boven ploppen op onhandige momenten. Alle praktijkvoorbeelden die zo toepasselijk zijn voor de functie houden zich heel gemeen verstopt als er naar gevraagd wordt en schuiven een niet relevant voorbeeld naar voren die er dan ook nog eens hakkelend uitkomt. Koortsachtig probeer ik het gesprek aan te gaan met wedervragen die op het puntje van mijn tong liggen maar weigeren te vertrekken. Ik wéét hoe het moet. Echt.

Aanname

Uiteraard wil het bedrijf niet met mij verder in de sollicitatieprocedure. Als ik niet tegen ‘druk’ kan, hoe moeten ze dan op mij kunnen vertrouwen als er ergens bloed uit komt? Een aanname, maar wel een begrijpelijke al is hij dan onjuist. Want ik bén die officemanager die crisissituaties bezweert. Het is zelfs één van mijn sterke punten! Mijn ideale werkdag begint met een kleine crisis die ik met kunst en vliegwerk oplos zodat ik pas om tien uur voldaan achter mijn eerste welverdiende kopje koffie zit. Komt er een bezoeker voor een manager die niet aanwezig blijkt te zijn? Krijgt de telefoon diarree als er een spoedklus af moet terwijl de printer vastloopt? I love it!

Jezelf verkopen 

Dat ik niet goed ben in sollicitatiegesprekken zegt over mij niets anders dan dat ik niet goed ben in sollicitatiegesprekken. Net zoals je mij niet op een podium voor een groep mensen moet zetten. Het wrange is dat ik dat tijdens het uitoefenen van de functie helemaal niet meer hoef te doen. Jezelf verkopen is doorgaans niet één van de taken van een managementsupporter. Maar om die functie te kunnen bemachtigen zal ik toch die schijnbaar onneembare hindernis moeten nemen. Het zou fijn zijn als je er vrijstelling voor zou kunnen krijgen, zoals de dyslecticiverklaring je extra tijd geeft bij een examen. Maar helaas … recruiters hebben geen boodschap aan brinta. 

En nu ben ik heel benieuwd of mensen zich in mijn verhaal herkennen. Mis ik een essentiële hersenverbinding of hebben meer mensen hier last van? Is er een patiëntenvereniging? En last but not least: Wie durft er een kop koffie te drinken met een stressbestendige officemanager? 

Waardeer dit blogbericht:
Leerzaam
Ben jij ook op zoek naar je droombaan?
 

Links