Werk, helemaal voor niks.

vrijwilliger1

Ik ga het doen. En ik mag het doen, want de toestemming van het UWV lag vorige week bij mij op de deurmat! Ik ga lekker de slag, al is het dan geen betaalde baan. Een vrijwilligersbaan! Hoe tof is dat! Ik als mensen mens heb mij opgegeven als taalcoach bij het Taalpunt bij mij in de stad. Ik ga starten als taalcoach voor nieuwe inwoners van Nederland. Ik vind deze functie op mijn lijf geschreven. Ik hou van mensen, ik hou van verschillende culturen en ik hou van taal en schrijven. Na een kennismakingsgesprek met de taalpuntdocent spatte het enthousiasme van mij af. Wat lijkt mij dit een ontzettend leuke functie. Maar als je een uitkering ontvangt van UWV, dan moet je wel eerst toestemming vragen of je dit vrijwilligerswerk mag gaan doen. Na een heel officieel formulier ingevuld en ingediend te hebben, heb ik van UWV toestemming. En dat voelt goed. Want ook al is het geen betaalde functie, ik ga hier zoveel positieve energie uithalen. En wat denken jullie van de leerzame momenten? Die ga ik ook zeker krijgen. En dat is alleen maar goed. Ik denk dat deze functie mij als mens ook laat groeien. Want ik kan wat betekenen voor de medemens. Hoe tof is dat! 

 

vrijwilliger

Omschrijving van de functie (bron:https://natuurlijkommen.nl/taalpunt-ommen-zoekt-taalcoaches/ )

Taalcoaches worden ingezet om anderen te helpen met het verbeteren van een of meer basisvaardigheden als lezen en schrijven. Het vergroten van de woordenschat, conversatie, e-mails schrijven, een bijsluiter lezen, het voeren van een sollicitatiegesprek horen tot de mogelijkheden. Zo wordt er een eigen traject uitgezet met aandacht voor de specifieke wensen van elke hulpvrager. Nieuwkomers maken door de taallessen op een vanzelfsprekende manier ook kennis met de Nederlandse cultuur.Als taalcoach spreek je wekelijks af met een of meerdere anderstaligen. Één op één of in een klein groepje wordt de Nederlandse taal geoefend. Dit gebeurt op een praktische en informele manier, zodat de taalcoaching leuk en direct bruikbaar is in de praktijk. De deelnemer(s) krijgt daardoor meer zelfvertrouwen en durft nieuwe stappen te nemen. Taalcoaching is daarmee een belangrijke aanvulling op formeel onderwijs, maar geen vervanging.

En je weet nooit wat dit mij nog gaat brengen. Ik stap weer een wereldje in waar ik mensen ontmoet, waar ik mijn kwaliteiten kan laten zien, waar ik mag leren en zelf ook mag groeien. Ik mag de ander een handje helpen in de wereld van de Nederlandse taal. Wat fijn dat ik zo iets kan betekenen voor de ander die alles achter heeft gelaten in eigen land, en hier probeert een bestaan op te bouwen. Hoe fijn is dat! 

Hebben jullie ook een vrijwilligersbaan? Of heeft een vrijwilligersbaan jullie misschien een betaalde baan opgeleverd? Ik zou een reactie leuk vinden!

Waardeer dit blogbericht:
Mee blijven doen
Had ik maar ...
 

Links