Effectief netwerken? Doe deze dingen dan niet!

netwerkenVeel mensen hebben min of meer een hekel aan netwerken. Zij zien het als een noodzakelijk kwaad. Maar netwerken kan juist heel leuk en inspirerend zijn. Zeker als je de spelregels kent en succes boekt. En ook hier geldt, oefening baart kunst!
 
In de basis is netwerken niets meer dan contact leggen met de ander en met elkaar in gesprek gaan. Dat is niet zo ingewikkeld! En iedereen heeft een netwerk, al je contacten van je opleidingen, verenigingen, ex collega's , familie, vrienden etc.

Maar, ook al is netwerken niet zo ingewikkeld, toch kun je het vrij gemakkelijk fout doen. En waar iedereen van ons overal fouten mag maken, is dit bij netwerken niet zo handig. Vaak krijg je maar één kans om het goed te doen.

Wat moet je juist NIET doen?

  • Verwachten dat anderen je helpen. Vaak kan iemand niet direct iets voor je doen, maar het is altijd mogelijk dat hij/zij later wel iets met jouw vragen doet.
  • Roddelen of negatieve uitspraken over anderen doen. Dat komt vrijwel altijd uit.
  • Direct vragen of je gesprekspartner geschikte vacatures weet. Dit is geen netwerken, dit is bedelen om een baan!
  • Doen alsof je interesse in de ander hebt. Stel geen vragen als je niets wilt weten.
  • Een sterke afwijkende mening hebben. Natuurlijk mag je je mening geven, maar al te afwijkende (of provocerende) opmerkingen en meningen worden soms niet zo gewaardeerd.
  • Meteen zaken willen doen. Let erop dat je aan het netwerken bent. Het doen van zaken kan op een moment, maar zeker niet meteen.
  • Netwerken 'omdat het moet'. Na verloop van tijd krijg je er handigheid in. Dan wordt het ook leuker! Maar als het echt niet bij je past, stop er dan mee. Zoek een andere manier om mensen te leren kennen of een baan te zoeken.

Netwerken is een goede en belangrijke manier om aan je carrière te werken. En het is echt niet moeilijk, als je er echt werk van maakt. Maar probeer het goed te doen, zodat je er zelf profijt van kunt hebben!

Links

0
keer gedeeld
0
keer gedeeld