5 Vragen die je kunt stellen voordat je gaat solliciteren.

telefonischOnder elke advertentie staat wel een naam en telefoonnummer, waarmee je extra informatie kunt krijgen over de vacature of over de procedure. Veel mensen maken hier geen gebruik van. En dat is jammer, want er wordt je een kans geboden om jezelf wat extra te profileren als kandidaat! En als je slim bent, grijp je die kans.

Maar, wat ga je dan zeggen? Toen ik nog werkte als HR Manager, kreeg ik regelmatig telefoontjes van kandidaten die vragen hadden over de vacature. Soms ontstond er een leuk gesprek en soms ook helemaal niet. Dat laatste had vaak te maken met het soort vragen dat ik kreeg. Een paar voorbeelden van vragen die je echt niet moet stellen voordat je solliciteert:

  • "Denkt u dat ik een goede kans maak voor deze baan?" (En vervolgens je gehele CV oplepelen aan de telefoon.) Daar kan een recruiter niets mee. Die doet een selectie uit de binnengekomen sollicitatiebrieven en CV's, niet door de telefoon.
  • "Wat zijn de benodigde competenties voor deze baan?" Vrijwel altijd staan deze al opgenoemd in de advertentie. Vraag niet naar de bekende weg. Als ze onverhoopt niet in de advertentie staan, kun je je deze vraag zeker wel permitteren.
  •  "Vormt mijn hogere (of lagere) leeftijd een probleem voor deze vacature?" Hierop krijg je nooit eerlijk antwoord. Iemand afwijzen op basis van leeftijd mag niet (zomaar). Een recruiter zal altijd zeggen dat leeftijd geen rol speelt. (Ook al is dat in de praktijk soms wel het geval)

Maar als je deze vragen niet moet stellen, met welke vragen kun je dan wel scoren? Soms is het afhankelijk van de baan en het bedrijf, maar in het algemeen worden de volgende vragen goed ontvangen:

  • "Mijn relevante opleiding is niet precies wat jullie vragen, maar ik denk zelf dat ik dat met mijn werkervaring goed maak. Kunt u aangeven of ik voor deze baan mijn opleiding kan compenseren met mijn ervaring?" Hiermee open je een gesprek en kom je erachter wat de belangrijkste eisen zijn.
  • "In de advertentie zie ik wel de functie eisen, maar kunt u me misschien iets meer vertellen over de persoon die het beste in het bestaande team zou passen?" Hiermee vraag je indirect naar de sfeer en cultuur binnen het team en de organisatie.
  • "Wat zijn de belangrijkste uitdagingen voor de afdeling in het komende jaar?" Hiermee vraag je naar doelstellingen. Je komt erachter waar het in dit jaar om draait. Let wel op, met deze vraag moet je nooit beginnen, pas als je een gesprek hebt opgebouwd kun je deze vraag gebruiken.
  • "Wat vinden jullie de belangrijkste eis voor deze vacature, waar moet ik sowieso aan voldoen om uberhaupt een kans te maken?" Met deze vraag toon je respect voor de recruiter. Je geeft aan dat je waarde hecht aan hun mening.
  • "Per welke datum wilt u uiterlijk iemand hebben aangenomen?" Hiermee krijg je een indicatie van de duur van de selectieprocedure.

Als het je lukt om een gesprek op gang te brengen, heb je een kleine voorsprong. Meestal wordt je naam wel genoteerd en in je sollicitatiebrief kun je refereren aan het 'leuke telefoongesprek'. Jouw kans op een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek is hiermee iets groter!

Succes met solliciteren!

 

Adres

  Weg naar Succes
  Groenekanseweg 246J, Groenekan

   (06) 29577515
  info@wegnaarsucces.nl  
  Ma-Vr: 8.30 - 17.30

Links

0
keer gedeeld
0
keer gedeeld