Last van zenuwen voor een sollicitatiegesprek?

relax met kikkertjeAls je bent uitgenodigd voor een gesprek is dat natuurlijk al een hele prestatie. Maar dan…. Nu het is gelukt om uitgenodigd te worden wil je dat het gesprek natuurlijk een succes wordt. En dat kan vervolgens veel spanning opleveren. Van te voren, maar ook tijdens het gesprek zelf.
Herkenbaar? Je bent hierin zeker niet de enige! Veel mensen hebben er last van, zijn gespannen, slapen van te voren slecht, hebben klamme handen of andere spanningsklachten. Nou hoeft dat niet erg te zijn, een beetje spanning kan zelfs helpen om nog scherper te zijn en je beste beentje voor te zetten.

Maar wat als je zenuwen zo erg zijn dat ze je belemmeren in het voeren van een goed gesprek? Als je bijvoorbeeld door de spanning de vragen niet goed hoort? Als je hoofd ineens helemaal leeg is en je dichtklapt, of als je van de weeromstuit juist gaat ratelen?

Wanhoop niet, er is iets aan te doen!

Hieronder een aantal tips om om te gaan met spanning voor en tijdens het gesprek

  • Val jezelf niet te hard. Als je het als een persoonlijk falen ziet vergroot je alleen nog maar meer je spanning. Realiseer je dat heel veel mensen er last van hebben.
  • Wees nuchter, het is iets waar je aan moet werken, neem het dus mee in je voorbereiding.
  • Zorg voor een heel goede inhoudelijke voorbereiding, dat geeft enige zekerheid en is een houvast is het gesprek zelf. De STARR-methode kan je daar bijvoorbeeld heel goed bij helpen.
  • Oefen hardop, het liefst met iemand anders. Hoe vaker je dingen uitspreekt, hoe makkelijker het wordt. Ook als je het alleen maar thuis oefent wordt het toch vertrouwder.
  • Zorg in de aanloop naar je sollicitatie ook voor voldoende ontspanning. Doe leuke dingen waar je energie van krijgt. Dat geeft afleiding en dat helpt weer om te ontspannen.
  • Doe gericht oefeningen die je helpen om te ontspannen. Let bijvoorbeeld eens op je adem, adem rustig in en uit, in door je neus, uit door je mond. Bij je uitademing stel je je voor dat je de spanning uit je laat stromen.
  • Schakel hulp in. Met behulp van een professional kun je veel doen aan het leren ontspannen. Dat kan door eenvoudige oefeningen maar ook door bijvoorbeeld het werken aan een meer positief zelfbeeld. Ook bij Weg naar Succes kunnen we je hierbij van dienst zijn.

Het oefenen van een sollicitatiegesprek kan ook wonderen doen voor je zenuwen. En dat kan ook met een professional. Lees er hier meer over.

Houd de STARR-methode in de gaten. Ook daar vind je de aankomende tijd aanbod op dit gebied.

Adres

  Weg naar Succes
  Groenekanseweg 246J, Groenekan

   (0346) 230016
  info@wegnaarsucces.nl  
  Ma-Vr: 8.30 - 17.30

Links

0
keer gedeeld
0
keer gedeeld