Netwerken is kansen zien en benutten

netwerkenWe roepen het elkaar na “netwerken is echt iets van deze tijd”. En “netwerken moet je echt doen als je een nieuwe baan wilt vinden!”. Het is absoluut een goede raad; naar schatting 70 % van de mensen die een baan vinden doen dat via hun netwerk. Hoe ze dat doen? De mensen die succesvol zijn in netwerken zijn dit omdat ze kansen zien én die weten te benutten.

Herken jij een kans als hij zich voordoet?
Wat ik graag wil belichten is dat kansen zich altijd, overal en met iedereen kunnen voordoen. (Natuurlijk is er ook het planmatig en gestructureerd netwerken maar dat laat ik hier nu even buiten beschouwing).

Dit gaat over de kans tijdens de spontane ontmoeting, als je afspreekt met iemand voor een kop koffie, als je iemand spreekt op de sportclub, op de school van je kinderen, iemand uit de straat zijn of iemand op een feestje.

Wat moet je hierbij doen?

  • Zorg dat je je verhaal paraat hebt; weet wat je zoekt (een baan, een stageplaats, een meeloopdagje, een contact), in welke sector of richting en breng dit met enthousiasme en gemotiveerd.
  • Wees niet te beschroomd om je verhaal te vertellen. Als iemand interesse toont vertel dan over jezelf en betrek ze erbij, veel mensen willen graag meedenken.
  • Wees alert op signalen. Vraag ook iemand naar zijn of haar werk, het kan zijn dat er voor jou kansen liggen. Vraag om hulp, bijvoorbeeld een contactpersoon, een dagje meelopen of gewoon wat meer informatie. Vraag bijvoorbeeld ook of je nog eens mag bellen voor meer informatie.
  • Overdrijf niet. Focus je in eerste instantie altijd op de relatie en het leuke gesprek. Dat is een basis om eventueel een volgende stap te zetten. En lukt het niet gelijk, kom er dan later nog eens op terug.

Meer weten over Netwerken? Schrijf je dan alvast in voor het gratis webinar over netwerken in april.

 Zoek je hulp om het netwerken goed aan te pakken? Lees hier meer over de training praktisch netwerken.

Adres

  Weg naar Succes
  Groenekanseweg 246J, Groenekan

   (06) 29577515
  info@wegnaarsucces.nl  
  Ma-Vr: 8.30 - 17.30

Links

0
keer gedeeld
0
keer gedeeld