Netwerken lastig? Maak het jezelf makkelijker met deze openingszinnen.

Netwerken openingDaar sta je dan...
Je hebt de stoute schoenen aangetrokken en bent naar een netwerkbijeenkomst gegaan. Maar wat nu? Bij binnenkomst lijkt iedereen al wel met elkaar in gesprek. Hoe kom je ertussen? Of je bent naar dat congres gegaan, en na een interessante lezing is het pauze. Je loopt naar de koffiecorner en even later sta je met een kop koffie in je handen. Nu nog een leuk gesprek aanknopen, maar hoe pak je dat aan?

Handige openingszinnen
Het helpt om een paar handige openingszinnen paraat te hebben. Het gaat er hierbij niet om om heel erg origineel te zijn, of om indruk te maken. Het gaat erom dat je iets weet te zeggen waardoor je het eerste contact weet te leggen. Daarna gaat de rest vaak vanzelf. Om jullie te helpen geef ik jullie hieronder (op verzoek) nog een aantal eenvoudige suggesties.

Zoek aanknopingspunten
Bij het bedenken van openingszinnen helpt het om aanknopingspunten te zoeken. Heb je net een lezing bij gewoond dan kun je hierbij beginnen met:

"Wat een interessante lezing he, ik was erg benieuwd, had jij dat ook?" of... "Wat vond je ervan?" "Wat een interessant thema vind je niet?"  

Bij een netwerkbijeenkomst zoek je weer andere aanknopingspunten. Heeft iemand bijvoorbeeld een opvallende tas bij zich, een gekke pen of een handig aantekenboekje, dan kun je beginnen met daar een opmerking over te maken, en vervolgens een vraag te stellen over de bijeenkomst. Een paar voorbeelden:

 • "Wat handig dat je een opschrijfboekje hebt meegenomen, die dingen vergeet ik altijd. Hoe vind je het tot nu toe? Heb je er al wat aan gehad?"
 • "Wat een opvallende tas! Ik heb echt zo'n praktisch ding bij me. Maar die van jou is echt leuk. Hoe vind je de bijeenkomst trouwens? Is het de eerste keer dat je hier komt?"

Ben je op een meer sociale bijeenkomst, zoals een receptie,verjaardag, de sportkantine of het schoolplein? Houd het dan wat meer  persoonlijk. Een paar voorbeelden:

 • "Waar ken jij (naam van de jarige, bruidspaar etc.) van?"  "Ken je ... al lang?" 
 • "Leuk feestje vind je niet?" Wat is xxx toch een mooie sport he, doe je dit al lang/Ben je er goed in?" 

Wees bescheiden maar overkom je verlegenheid
Lijkt iedereen al met elkaar in gesprek en vind je het lastig er tussen te komen? Probeer dan eens deze simpele zinnen:

 • "Vinden jullie het goed dat ik erbij kom staan?"
 • "Ik kom graag even luisteren,"

Wat ik zelf vaak doe, is er gewoon bij te gaan staan en mee te luisteren, en op enig moment te reageren op wat er gezegd is. Bijvoorbeeld met als opening het volgende: 

 • "Ik val er zo maar in hoor, maar ik hoor je zeggen dat... en dat vind ik heel interessant omdat....."
 • "Ik hoop dat jullie het niet erg vinden dat ik er bij kom staan, maar ik vind het erg interessant waar jullie het over hebben, hoe bedoel je .... precies?"

En dan verder
Na de openingszin ontstaat er meestal een gesprek. Lukt dat onverhoopt niet, neem dan afscheid en zoek contact met iemand anders. Geef niet op, gewoon nog een keer proberen! En als er wel een gesprekje ontstaat, heb je een enorme stap gezet! Leuk! Kijk vervolgens of je nog een stap verder kunt zetten. Bijvoorbeeld door jezelf voor te stellen of om voor te stellen om kaartjes uit te wisselen, te linken of te mailen:.

 • "Leuk om met je te praten, ik zal me nog even voorstellen... "
 • "Interessant wat je daar vertelt, ik zou het leuk vinden om met je te Linken. Zal ik je een uitnodiging sturen? Dan schrijf ik even je naam op of heb je misschien een visitekaartje?"
 • "Ik wil er eigenlijk nog meer van weten, mag ik je een keer mailen? "

En tot slot, gun je zelf de tijd om te leren...
Vind je netwerken echt heel lastig of spannend, leg dan de lat niet te hoog. Wees trots op iedere stap die je zet. Netwerken is een vaardigheid die je moet leren en soms kost dat gewoon tijd en veel oefenen. Het belangrijkste is dat je het probeert. En vergis je niet, je bent niet de enige die het lastig vind! Je zult zien dat je over het algemeen fijne reacties krijgt als je een praatje aanknoopt. Grote kans dat degene die je aanspreekt er juist heel blij is dat jij de eerste stap hebt gezet!

Hulp nodig?
Misschien vind je het fijner om het eerst te gaan oefenen met een coach. Dat kan. Kijk voor de mogelijkheden op onze site of neem even contact op met Simône op info@wegnaarsucces.nl of bel me op 06-29577515.

 

Adres

  Weg naar Succes
  Groenekanseweg 246J, Groenekan

   (06) 29577515
  info@wegnaarsucces.nl  
  Ma-Vr: 8.30 - 17.30

Links

0
keer gedeeld
0
keer gedeeld