- Met Weg naar Succes vind je sneller de baan die echt bij je past! - Bent u werkgever? Klik dan hier

Om een baan te vinden die bij jou past, moet je in grote lijnen weten hoe de markt in elkaar zit.

Stel jezelf de volgende vragen;

  • Wil ik bij een overheidsorganisatie werken, of in de commerciële sector? (Bij de overheid werken ze meestal met vastgelegde procedures, volgens een cao. Je weet dus waar je aan toe bent, maar er is relatief weinig ruimte voor vernieuwing en initiatief. Bij commerciële bedrijven heb je minder gebaande paden en word je meer afgerekend op resultaten.)
  • Wil ik werken in een groot bedrijf, of juist in een klein bedrijf? (Bij grote bedrijven heb je iets meer zekerheid en meestal ben je een kleine schakel in een heel proces. Bij kleinere bedrijven is je werk vaak veelzijdig, maar heb je minder ruimte om hogerop te komen.)
  • Heb ik een voorkeur voor een specifieke branche? (Wil je bijvoorbeeld graag in de Financiële sector werken, of juist in de Agrarische sector?)
  • Hoe is het gesteld met de werkgelegenheid in mijn richting? (Onderzoek hoe het staat met de werkgelegenheid in jouw branche of richting.)
  • Hoe ziet mijn concurrentie eruit? (Onderzoek hoe mensen met een vergelijkbaar profiel zich profileren, bijvoorbeeld via LinkedIn.)
  • Wat zijn mijn kansen in de markt? (Worden mijn skills wel gevraagd in de branche/richting waar ik wil werken?)

Pas als je een duidelijk antwoord kunt formuleren op deze vragen, weet je of je een redelijke kans maakt in de richting die jij zoekt. Zorg altijd dat je een backup hebt. Mochten je kansen in jouw favoriete branche, namelijk het Verzekeringswezen, minimaal zijn, (omdat je bijvoorbeeld geen financiële opleiding hebt) maak dan een plan B. Misschien kun je ook een hele leuke baan vinden in de Overheidssector, omdat je stage hebt gelopen bij een gemeente. 

Heb je hulp nodig om jouw branche te bepalen?  Neem gewoon even contact met ons op: info@wegnaarsucces.nl.

Na het doorlopen van deze stap heb je een goed beeld van de eigenschappen van de branche waarin jij aan het werk wilt. Je weet nu ook redelijk welke kansen jij maakt. Houd hier rekening mee. Verwacht je dat het lang kan duren voordat jij een baan hebt die bij je past? Misschien moet je tijdelijk genoegen nemen met een andere baan, die gemakkelijker te krijgen is. Of heb je wel eens gedacht aan vrijwilligerswerk? Of een stage? 

Nu is het tijd om je strategie te gaan bepalen. Hoe ga je die droombaan nu vinden? Op naar stap 3; Strategie.

 

0
keer gedeeld
0
keer gedeeld