- Met Weg naar Succes vind je sneller de baan die echt bij je past! - Bent u werkgever? Klik dan hier

"Anderen zeggen dat ik waanzinnig goed ben in teamwork." Zo op het eerste gezicht lijkt er niet veel mis met deze zin. Deze sollicitant probeert het bedrijf ervan te overtuigen dat hij goed in een team kan werken. Maar echt overtuigen doe je niet met deze zin. Sterker nog, hij kan volkomen tegen je werken. We zullen uitleggen wat we hiermee bedoelen.

Als je solliciteert, is het belangrijk dat je een goede zelfanalyse kunt maken. Vind je dat lastig? Ga dan terug naar Stap 1 van het carrière plan. Pas als je jezelf goed kent, kun je een ander overtuigen van jouw kwaliteiten. Als je vervolgens uitlegt wat ANDEREN van jou vinden, getuigt dat niet van veel zelfkennis. Probeer daarom in je eigen bewoordingen uit te leggen waarom JIJ vindt dat je een teamplayer bent. Je kunt hierbij voorbeelden uit je werkervaring gebruiken.

Jezelf verkopen is heel belangrijk. En ook lastig, vooral als je een bescheiden karakter hebt. Veel mensen neigen ernaar zichzelf kleiner te maken, omdat ze niet gewend zijn zichzelf te verkopen. "Opscheppen" noemen deze mensen dat. Maar opscheppen is iets heel anders. Als je op een vacature solliciteert, ben je er zelf van overtuigt dat je geschikt bent. Jij bent de enige die het bedrijf hiervan kan overtuigen!

Een veel gemaakte fout is dat mensen te algemeen blijven. "Ik ben goed in teamwork" is een vrij nietszeggende zin, die iedereen kan opschrijven. Hij wordt krachtig, wanneer je iets van jezelf toevoegt: "Ik kan goed teamworken, want ik weet intuïtief de beste kwaliteiten van verschillende mensen naar boven te krijgen. Hierdoor werkt iedereen in zijn kracht en kan het team perfect functioneren".

Schrijf dus een zakelijke brief. Bij het ene bedrijf kun je scoren door een persoonlijke noot, maar bij het andere bedrijf is een formele brief handiger. Bereid jezelf voor, door de markt te onderzoeken. Wil je een voorbeeld sollicitatiebrief zien? Dat kan. In 5.3.9 vind je 4 voorbeelden motivatiebrieven.

   
   
0
keer gedeeld
0
keer gedeeld