- Met Weg naar Succes vind je sneller de baan die echt bij je past! - Bent u werkgever? Klik dan hier

De meeste sollicitatiegesprekken hebben hetzelfde verloop. Dat ziet er zo uit:

  1. Opening. In deze fase leer je elkaar enigszins kennen. Je wordt voorgesteld aan je gesprekspartner(s), je jas wordt aangenomen en er wordt koffie of thee aangeboden. Vaak wordt er gesproken over je reis, of je lang moest reizen, of je het snel kon vinden en wat voor weer het is. Deze fase is bedoeld om het ijs te breken. Probeer je te ontspannen. Ook wordt vaak verteld hoe het gesprek zal verlopen en wat er aan bod komt. 
  2. Vragen stellen. Meestal begint de interviewer met vragen te stellen aan jou. Dit doet hij naar aanleiding van jouw brief en CV. Het interview gaat nu echt beginnen. Probeer scherp, maar toch ontspannen te zijn. Rechtop zitten en goed luisteren!
  3. Jij krijgt de gelegenheid om vragen te stellen. In deze fase word jij in de gelegenheid gesteld om vragen te stellen over de vacature en/of het bedrijf. Zorg dat je hierop voorbereid bent. Formuleer thuis alvast enkele vragen en let goed op of die voorgeformuleerde vragen niet reeds zijn beantwoord in een eerdere fase.
  4. Afsluiting. In deze fase weten zowel de interviewer als de sollicitant voldoende van elkaar om zich een goede mening te kunnen vormen. Jij wordt verder geïnformeerd over de procedure. Er wordt je verteld hoeveel gespreksrondes er zijn en of er eventueel testen gedaan moeten worden. Ook wordt je verteld op welke termijn het bedrijf verwacht dat de 'uitverkorene' gaat beginnen. Jij zult dus moeten aangeven per wanneer je beschikbaar bent.

Veel interviewers hanteren de STARR methode tijdens een sollicitatiegesprek. Hoe deze methode werkt, lees je in stap 4.

 

0
keer gedeeld
0
keer gedeeld