- Met Weg naar Succes vind je sneller de baan die echt bij je past! - Bent u werkgever? Klik dan hier

Wanneer je op gesprek bent geweest, betekent dat in elk geval dat je in eerste instantie voldeed aan de eisen die het bedrijf stelt aan de functie. In het gesprek krijg jij de kans om jezelf te promoten, om persoonlijk kennis te maken met een potentiële werkgever en te laten zien dat je inderdaad voldoet aan de eisen.

Als je na het gesprek wordt afgewezen, is dit meestal moeilijker dan wanneer je in het eerste stadium wordt afgewezen. Je hebt er immers tijd en energie ingestoken en wordt nu 'aan de kant gezet'. Op zijn minst is dit heel vervelend! Maar ook hiervan kun je leren en er je voordeel mee doen bij volgende sollicitaties.

Als je zelf het gevoel hebt dat het gesprek niet lekker liep, zal dit waarschijnlijk meespelen in de reden van jouw afwijzing. Maar, ook dan loont het de moeite om even te bellen.

Je kunt de volgende vragen stellen:

  1. "Ik heb helaas een afwijzing van u ontvangen. Nu wil ik hier graag van leren, om beter beslagen ten ijs te komen bij volgende sollicitaties. Mag ik u daarom nog een paar vragen stellen?"
  2. "Ik was nogal verbaasd door de afwijzing. Ik had namelijk de indruk dat het gesprek heel goed verliep. Kunt u mij wat specifieke redenen geven van de afwijzing?"
  3. "In welk gedeelte van het gesprek ging het fout? Hoe had ik dat beter kunnen aanpakken?"
  4. "Wat jammer dat ik ben afgewezen. Zou ik binnen uw bedrijf nog in aanmerking kunnen komen voor andere vacatures?"
  5.  "Heeft u nog tips voor mij, waarmee ik meer kans maak bij toekomstige sollicitaties?"

Zorg ervoor dat je niet een vragenlijst van een half uur gaat voorleggen. 10 minuten is lang genoeg en vaak ook de maximale tijd die de recruiter aan je wil besteden.

Wanneer je na het eerste gesprek wordt afgewezen, is het belangrijk om de reden te weten. Probeer een volgende keer het sollicitatiegesprek te oefenen met iemand in je omgeving. Het liefst iemand die hier ervaring mee heeft. Hierdoor wordt je gemakkelijker ontspannen en weet je beter wat je te wachten staat. Probeer niet in dezelfde valkuil te vallen als bij je eerste gesprek!

 

0
keer gedeeld
0
keer gedeeld