- Met Weg naar Succes vind je sneller de baan die echt bij je past! - Bent u werkgever? Klik dan hier

Obstakels in je zoektocht naar een baan

Overwin obstakelsVeel mensen die ik spreek zijn al vrij lang aan het zoeken naar die ene baan. En het wil soms niet lukken. Als ik dan vraag waarom ze zelf denken dat het niet lukt, krijg ik vaak redenen die buiten de sollicitant zelf liggen. Bijvoorbeeld;"Ik zie weinig leuke vacatures", of "Ik ben vast te oud", of "Ik krijg nooit een goede reden van afwijzing", of "Ik heb te weinig/te veel ervaring".

Herkenbaar? Vast wel. Maar jammergenoeg kun je hier niet zoveel mee. Als je altijd de reden van afwijzing buiten jezelf zoekt, kun je er dus nooit iets aan doen. En al zal het best wel eens voorkomen dat de oorzaak buiten jezelf ligt, de werkelijkheid is meestal anders. In 85% van de gevallen had je wel kunnen weten waarom je was afgewezen. Of waarom je die leuke baan niet kunt vinden. Probeer anders te kijken naar jezelf, wees kritisch.

Wat zijn nu de meest bekende obstakels, die jouw zoektocht naar een baan belemmeren? 

  1. Geen actief plan. Als je niet van tevoren bedenkt en vastlegt hoe je zoektocht eruit gaat zien, zul je elke dag 'maar wat doen'. Dit is niet effectief. Maak een plan!
  2. Stress, emoties. Als je bent ontslagen, of je bent al lang werkloos, kun je gevoelens van woede, frustratie en angst krijgen. Deze gevoelens zijn normaal, maar ze moeten niet te lang duren. Ze belemmeren je.
  3. Ontwijkend gedrag, uitstelgedrag. Als je onbewust bang bent om afgewezen te worden, of onzeker bent over je kwaliteiten, kan dit je tegenhouden om er vol gas voor te gaan. Je plant allerlei activiteiten in, maar werkt eigenlijk (te) weinig aan je sollicitaties.
  4. Gebrek aan structuur. Als je lange(re) tijd geen werk hebt, kan het gebeuren dat je langzaamaan later naar bed gaat, later opstaat en geen vast tijden voor je activiteiten vastlegt. Een mens heeft structuur nodig!
  5. Cynisme en negatieve houding. Wanneer je vaker wordt afgewezen, ga je de zoektocht zien als een aaneenschakeling van afwijzingen. Je houding verandert in de loop der tijd en op den duur ga je solliciteren terwijl je 'toch' al verwacht afgewezen te worden. Deze houding wordt vroeg of laat zichtbaar in je sollicitaties en je kansen zakken zienderogen.
  6. Gebrek aan vaardigheden om te zoeken. Er zijn zoveel mogelijkheden om vacatures te zoeken, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Gevolg is, dat je productiviteit daalt. Je weet eigenlijk niet meer waar en hoe je moet zoeken.

Als al deze obstakels op jou van toepassing zijn, is het tijd voor actie! Blijf dan niet langer doormodderen, maar zoek hulp. Wij kunnen je helpen om jouw obstakels uit de weg te ruimen, zodat je de weg vrij kunt maken voor nieuwe energie. Bel ons (06) 46244662 of mail (info@wegnaarsucces.nl) en we gaan samen kijken hoe ik (of Simône) jou kan helpen. 

 

0
keer gedeeld
0
keer gedeeld