- Met Weg naar Succes vind je sneller de baan die echt bij je past! - Bent u werkgever? Klik dan hier

Netwerken, een lust of een last?

netwerken1500pxNetwerken. Je vindt het geweldig of je vindt het niks. Veel smaken ertussen kom ik niet tegen! Netwerken is tegenwoordig niet meer weg te denken uit onze maatschappij en al helemaal niet wanneer je een baan zoekt. Maar, wat is netwerken nu precies?

Netwerken is het in kaart brengen, leggen en onderhouden van contacten met een bepaald doel. Je gebruikt relaties, organisaties en persoonlijke contacten om jouw mogelijkheden op de arbeidsmarkt te verkennen. En netwerken kun je op verschillende manier doen.

  • Oriënterend netwerken. Op deze manier kun je beginnen met netwerken. Je wordt lid van een aantal groepen op LinkedIn, je gaat eens naar een banenbeurs en leest informatie over netwerken. Je gaat je een mening vormen over de wereld om je heen.
  • Netwerken om een baan te vinden. Met deze manier van netwerken ga je actief deelnemen aan discussies in groepen, je gaat je mengen in discussies bij offline bijeenkomsten en je laat iedereen weten dat je een baan zoekt. Ook op banenbeurzen ga je met je CV onder je arm zoeken naar potentiële werkgevers en Recruiters die jou verder kunnen helpen.
  • Netwerken om keuzes te maken in je loopbaan. Wanneer je niet direct een andere baan zoekt, maar wel actief bezig wilt zijn met je carriere, ga je op zoek naar informatie over andere beroepsgroepen en opleidingen. Je ontdekt waar jouw voorkeuren liggen en kan zo een plan maken om je doelen te bereiken.

Iedereen kan netwerken. Als je gemakkelijk praat, is het een goed idee om je te mengen in discussies en persoonlijk contact te maken met andere mensen. Als je van nature minder gemakkelijk praat, kun je je netwerk beperken tot online contact, waar je ook erg veel contacten kunt leggen.

Denk in elk geval aan de volgende tips:

  • Stel vooral vragen aan anderen, toon interesse. Als je oprecht geinteresseerd bent in die ander, komen de vragen aan jou vanzelf.
  • Neem de tijd. Mensen vinden het storend als je 'te snel' aan het netwerken bent. Je hebt wel zeker 5 contactmomenten nodig om echt over een baan te kunnen praten.
  • Blijf persoonlijk, geef mensen de kans om jou te leren kennen. Maak een persoonlijk bericht van de standaard uitnodiging op LinkedIn. Dat komt veel beter over!
  • Wees complimenteus en attent. Feliciteer mensen met behaalde resultaten. Laat zien dat je echt blij voor ze bent. Op den duur komt die attentie jou goed van pas.
  • Netwerk met regelmaat. Reageer snel op berichten en uitnodigingen van anderen en bedank ervoor. Zorg dat je goed bereikbaar bent.

Netwerken, een lust of een last? Voor ons zeker het eerste. Want wij hebben al zoveel geleerd van al die nieuwe mensen die we hebben leren kennen... het is leuk!

Netwerken met andere werkzoekenden? Kom dan eens kijken op ons Meetingpoint. Dit is een nieuw digitaal platform voor werkzoekenden.

0
keer gedeeld
0
keer gedeeld