- Met Weg naar Succes vind je sneller de baan die echt bij je past! - Bent u werkgever? Klik dan hier

Zenuwachtig tijdens een sollicitatiegesprek? Met deze tips word je je zenuwen de baas!

Zenuwen bij een sollicitatiegesprekZenuwen horen er bij
Iedereen is gespannen voor een sollicitatiegesprek, of je nou net komt kijken als beginnend Receptioniste of een door de wol geverfde Accountmanager bent. En dat is niet zo gek, want er hangt veel van af. Met een beetje geluk heeft de recruiter of HR-manager waar je een gesprek mee voert daar ook begrip voor en zal je op je gemak stellen, maar diegene zal toch vooral willen weten of jij de kandidaat bent waar ze naar op zoek zijn. 

Wanneer worden zenuwen een probleem?
Als je zenuwen je zo hinderen dat je niet meer goed uit de verf komt, bijvoorbeeld geen goede antwoorden meer weet te geven, of als de spanning zich fysiek uit door trillende handen, een rood hoofd of overmatig zweten, is het een probleem. En als je solliciteert op een bepaald type functie zoals een functie met zware verantwoordelijkheden, leidinggevende aspecten of stressbestendigheid is er meestal ook weinig begrip voor zenuwen tijdens het gesprek, ook als je heel goed bent in je vak. Je wekt dan een slechte indruk, die misschien niet terecht is maar het is wel het beeld wat men van je krijgt.

Wat is er aan te doen?
Je zenuwen word je de baas door op drie niveaus aan de slag te gaan. 

  • Verminder de spanning in je hoofd - Zorg voor een goede voorbereiding
    Dat lijkt voor de hand liggend maar is het niet altijd. Eem valkuil die ik bij klanten tegenkom is bijvoorbeeld het onderschatten van de omvang van de voorbereiding waardoor ze te laat beginnen. Ook hoor ik wel eens van klanten dat gedacht wordt dat een goede voorbereiding tegen je kan werken omdat je dan niet meer spontaan zou kunnen reageren. Het tegendeel is echter waar. Hoe beter voorbereid, hoe meer ontspannen je in het sollicitatiegesprek zit.  
  • Verminder de spanning in je lijf - Leer een aantal eenvoudige ontspannings-oefeningen
    Dat klinkt simpel maar heeft veel effect in de praktijk De spanning zit namelijk ook in je lichaam dat daardoor langere tijd in een soort alarmfase verkeert, met allerlei ongewenste effecten van dien. Door van te voren regelmatig oefeningen te doen voorkom je dat spanning zich opbouwt. En zelfs tijdens het gesprek zijn is het mogelijk om door een paar eenvoudige en onopvallende handelingen de spanning te verminderen. 
  • Bouw aan je zelfvertrouwen - hoe positiever je zelfbeeld, hoe minder zenuwen
    Waar ben jij goed in? Waar ben jij trots op? Ken je je sterke eigenschappen, je competenties? En weet je wat voor indruk je maakt? Misschien is die wel veel positiever dan je denkt! Ook hieraan kun je werken. Dit maakt je een stuk zelfverzekerder en dat helpt weer enorm bij het tegengaan van je zenuwen.

Met bovenstaande tips en een beetje hulp is het voeren van een effectief sollicitatiegesprek zonder zenuwen ook voor jou mogelijk! 

0
keer gedeeld
0
keer gedeeld