- Met Weg naar Succes vind je sneller de baan die echt bij je past! - Bent u werkgever? Klik dan hier

Praten over het salaris lastig? Met deze tips bereid je je goed voor!

onderhandelenWaar in het sollicitatietraject komt het salaris aan de orde?
De regel hierbij is dat dit in het tweede sollicitatiegesprek wordt aangekaart. Vaak wordt dit onderwerp alleen nog verkennend besproken en volgt er nog een laatste gesprek; het arbeidsvoorwaardengesprek waarin alle puntjes op de i worden gezet. MAAR; de ervaring leert dat dit in de praktijk vaak anders gaat! Het kan zijn dat in het eerste gesprek al wordt gevraagd om een indicatie. Wees daar dus op voorbereid en laat je niet overvallen! Grotere bedrijven houden soms van te voren een telefonisch interview waarbij het salaris aan de orde komt. Wees daarbij scherp; jouw antwoord kan de doorslag geven om je wel of niet voor te dragen als kandidaat.

Het mooist is als je eerst de baan wordt aangeboden en daarna pas het salaris aan de orde komt. Je staat dan ook wat sterker. Lukt dit niet zoals in bovenstaande voorbeelden, vraag dan in eerste instantie eerst aan waar je gesprekspartner aan denkt. Als er bij jou wordt doorgevraagd geef dan alleen een indicatie maar houd het nog wat algemeen.

Waar moet je aan denken bij je voorbereiding?

  • Is er een CAO? Welke salarisschalen worden hier gehanteerd?
  • Wat is marktconform? Wat vind ik zelf van dat salarisniveau? 

Is er onderhandelruimte?

  • Bepaal het bedrag wat je zou willen verdienen. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van of je een carrièrestap maakt of niet. Als je op een vergelijkbare functie solliciteert is je huidige salaris een goed startpunt, mits dat een passend salaris was met een redelijk bedrag erbij opgeteld. 
  • Bepaal je minimum. Dit is het bedrag wat je echt minimaal wilt hebben. Mocht er namelijk duidelijk worden gemaakt dat het door jou gewenste bedrag niet haalbaar is sta je steviger in je schoenen als je in ieder geval voor jezelf een ondergrens hebt bepaald. Ga overigens niet gelijk met het eerste bod akkoord. Dat is vaak een openingsbod. Kom met een tegenbod en neem de tijd om er samen uit te komen. 
  • Zorg voor goede argumenten. Wat ben je waard? Neem hierin zaken mee als competenties, werkervaring en opleidingen. 
  • Overspeel je hand niet, maar wees ook niet te bescheiden. 

Is het geboden  bruto salaris lager dan je had verwacht? Hier zijn nog een paar punten om op te letten. 
Naast het brutosalaris zijn er nog andere punten om op te letten.

  • Hoe zit het met de verdeling van de pensioenpremie? Sommige werkgevers betalen de gehele pensioenpremie, dat kan aanzienlijk schelen! 
  • Wat zijn de secundaire arbeidsvoorwaarden? Denk bijvoorbeeld aan vakantietoeslag, 13e maand of winstdelingsregeling. Is er bijvoorbeeld een opleidingsbudget of zijn er goede onkostenvergoedingen? 
  • Wat is het salarisperspectief? Misschien is er een lager startsalaris maar zijn er interesante doorgroeimogelijkheden?

Bereid je dus goed voor! Dat voorkomt dat je wordt overvallen èn het helpt om bij de bespreking van dit lastige punt niet alleen inhoudelijk maar ook gevoelsmatig wat steviger in je schoenen te staan. Zo kom je tot goede afspraken waardoor je niet alleen blij bent met de nieuwe baan maar ook met het salaris!

Kijk voor meer informatie ook eens op de volgende sites;
www.intermediair.nl of www.loonwijzer.nl

 

0
keer gedeeld
0
keer gedeeld