- Met Weg naar Succes vind je sneller de baan die echt bij je past! - Bent u werkgever? Klik dan hier

Welke personalia moeten in je CV staan?

cv personalis 500pxBelangrijk
Personalia in je CV zijn belangrijk. Ze staan niet voor niets bovenaan. Maar, hoe belangrijk zijn ze nu eigenlijk? Vroeger was het heel normaal om een halve pagina uit te trekken voor je personalia. Door veel informatie te bieden, gaf je een toekomstige werkgever een snel kijkje in 'jouw keuken'. Maar dat is veranderd. Hoe minder, hoe beter, wordt soms wel eens gezegd. Maar dat is nu ook niet helemaal waar.

Waarom personalia?
Personalia staan in een CV, omdat een werkgever hiermee snel een beeld krijgt van jouw persoon en hoe hij jou snel kan bereiken. Vroeger, toen er nog geen internet was, waren deze personalia meestal de enige bron van persoonlijke informatie. Maar nu een werkgever (of Recruiter) de mogelijkheid heeft om al jouw informatie op te zoeken, zijn de personalia in jouw CV minder uitgebreid. Maar niet minder belangrijk!

Wat moet er niet in?
In mijn loopbaan als HR Manager heb ik honderden CV's voorbij zien komen. En ja, soms met de vermelding van huisdieren erin. Hoeft niet! Een werkgever wil echt niets weten over jouw allerliefste viervoeter. 5 Personalia die niet in je CV thuis horen:

 • Geboorteplaats (maakt het voor deze baan uit waar je bent geboren?)
 • Huwelijkse staat (denk dat je werkgever het belangrijk vindt of jij wel of niet getrouwd bent?
 • Nationaliteit (in onze multiculturele samenleving is iedereen gelijk, nationaliteit is van ondergeschikt belang)
 • Geslacht (Uit je naam en foto kan een werkgever vast wel zien of jij man of vrouw bent...)
 • Meerdere telefoonnummers (denk je dat een werkgever graag wil kiezen via welk nummer hij jou gaat bellen? Vermeld alleen je mobiele nummer, dan ben je het beste bereikbaar)

Deze personalia hoeven niet in je CV te staan. Maar let op! Als het een relevant gegeven is voor de functie, moet het soms wel. Ga je bijvoorbeeld voor een Duitse organisatie werken? Dan kun je juist wel vermelden dat je de Duitse nationaliteit hebt. Noem ook je geslacht, als dit niet duidelijk uit je naam naar voren komt, zoals bijvoorbeeld Robin.

Wat moet er wel in?
Een werkgever moet jou snel kunnen bereiken en hij wil ook graag weten van wie dit CV is. Vermeld dus altijd de volgende personalia:

 • Naam (ja, je voor- en achternaam dus!)
 • Geboortedatum (oud of jong, een werkgever wil je leeftijd weten)
 • Adresgegevens (hij wil weten hoe ver jij moet gaan reizen voor je werk)
 • Mobiele telefoonnummer (denk eraan een zakelijke voicemail op te nemen!)
 • Zakelijke profielfoto (zie mijn artikel hierover)
 • LinkedIn profiel (dan kan hij je gemakkelijk opzoeken op LinkedIn)
 • Evt. website vermelding (laat hem weten hoe jij je naar de wereld profileert met je eigen website)

 Ga er bewust mee om
Zo kan de vermelding van personalia bij elke sollicitatie anders zijn. Maar beperk je altijd tot het hoognodige. Zo kost dit minder ruimte en heb je meer ruimte voor echt interessante informatie!

 

0
keer gedeeld
0
keer gedeeld