- Met Weg naar Succes vind je sneller de baan die echt bij je past! - Bent u werkgever? Klik dan hier

De 7 meest voorkomende fouten in een CV. Met de oplossingen!

Maak een goed basis CVVeel van hetzelfde
Dagelijks zie ik ze voorbij komen. CV's. In alle soorten, kleuren en maten. De ene nog beter dan de andere. En sommigen zijn niet zo geweldig. Natuurlijk kom ik vaak dezelfde 'fouten' tegen in CV's. En daardoor schrijf ik met regelmaat dezelfde feedback naar heel veel verschillende mensen. En om nu nog veel meer mensen hiermee te helpen, heb ik de 7 meest voorkomende fouten voor je op een rijtje gezet. Met de oplossingen erbij, zodat je meteen aan de slag kunt!

Fouten en oplossingen:

  • Geen (goede) foto. Vaak ontbreekt nog steeds een foto op het CV. Kan echt niet meer. Het kan wel zijn dat jij daar niet zo van houdt, maar het gaat eigenlijk niet om jou. Die Recruiter wil wel een foto zien. Plaats hem naast je personalia en zorg voor een zakelijke, nette foto, waar je gezicht goed op te zien is. Twijfel je over je foto? Mail hem even naar ons, we kijken graag met je mee! info@wegnaarsucces.nl 
  • Het ontbreken van een persoonlijk profiel. Veel mensen beginnen na hun personalia direct met hun werkverleden. Gemiste kans! Schrijf eerst een goede elevatorpitch voor jezelf. Schrijf in de eerste vorm, dus vanuit jezelf. En ook hier geldt; het gaat niet over jou, maar over het probleem dat jij gaat oplossen voor die werkgever. Wil je meer lezen over een profielschets/samenvatting? Klik hier. Of wil je gratis leren hoe je zo'n elevatorpitch voor jezelf maakt? Meld je dan aan voor ons gratis webinar over de elevatorpitch! Klik hier.
  • Een halve pagina aan personalia besteden. Zonde! Want personalia is nodig, maar niet zo uitgebreid. Zet je personalia kort en bondig, het liefst ergens in een hoekje of als voetnoot. Dan hou je meteen meer ruimte over voor jouw elevatorpitch.
  • CV's zonder kleur. Je wilt jezelf tenslotte onderscheiden, toch? Ga er maar van uit dat een recruiter tientallen CV's op zijn bureau krijgt. 85% Hiervan is zwart/wit. Als jij een bescheiden steunkleur gebruikt in je aanhef, of kopjes bijvoorbeeld. valt jouw CV al een stuk meer op. Denk ook eens aan een infographic CV!
  • Meer dan 2 pagina's nodig hebben. Een CV moet niet meer dan 2 pagina's hebben. Een Recruiter heeft echt geen tijd om veel meer pagina's door te worstelen en dat doet hij dus ook niet. Zorg ervoor dat je CV dus op 2 pagina's past.
  • Veel te uitgebreide werkervaring. Veel mensen schrijven AL hun werkzaamheden op en het liefst van elke baan, ook die van 15 jaar geleden. Dat zorgt ervoor, dat een Recruiter na 10 seconden je CV weg legt. Werkervaring van meer dan 10 jaar geleden is niet meer relevant. Je moet het wel noemen, maar heel summier. En heb je (net als half Nederland) vroeger veel verschillende banen gehad? Vat ze samen en schrijf (geen opsomming) welke banen je toen hebt gehad. Dat is ruim voldoende.
  • Een rijtje competenties opnoemen. Dat heeft geen waarde, dat kan iedereen opschrijven. Zoek 3 à 4 van je allersterkste competenties en illustreer deze met een voorbeeld. (Bijv.: "Vanwege mijn nauwkeurige manier van werken werd mij bij Smidse NV altijd gevraagd om het werk van anderen te controleren, voordat het werd verstuurd. Dan wisten mijn collega's zeker dat er geen fouten meer in stonden.) 

Doe het in één keer goed
Zorg er dus voor, dat je niet in deze bekende valkuilen stapt. Besteed de nodige tijd en aandacht aan je CV. Maak een basis CV, waarin al je werkzaamheden uitgeschreven staan. Per sollicitatie kun je dan gaan schrappen. Zorg ervoor dat de relevante banen meer aandacht krijgen en uitgebreider worden beschreven dan de niet-relevante banen. En doe hetzelfde met je competenties. Maak je CV steeds weer relevant!

Persoonlijk advies
Wil je dat een professional jouw CV eens goed bestudeert? Dat kan. Klik hier en lees meer over onze CV review. 

 

 

0
keer gedeeld
0
keer gedeeld