- Met Weg naar Succes vind je sneller de baan die echt bij je past! - Bent u werkgever? Klik dan hier

Een jaar werkloos en 15 afwijzingen, tijd voor een andere aanpak?

werkloosAls je begint met solliciteren is het spannend. Je bent vol goede moed en iedereen om je heen zegt dat het je vast snel gaat lukken. Maar na een paar afwijzingen wordt het lastiger. Je moet je iedere keer weer opladen, iedere keer weer proberen om je de afwijzing niet persoonlijk aan te trekken. Trots op jezelf is iets wat je je al lang niet meer voelt, hooguit trots omdat je toch iedere keer weer achter de computer kruipt voor weer een nieuwe sollicitatiebrief...Maar je voelt je zelfvertrouwen langzaam minder worden. En dat heeft weer een negatief effect op je sollicitatiekansen. Hoe doorbreek je deze vicieuze cirkel? Drie elementen zijn hierbij belangrijk, namelijk focus, kritisch zijn en aanpassingsvermogen.

Een toelichting:

  1. De juiste focus - Een afwijzing brengt allerlei emoties en gedachten met zich mee die je behoorlijk onzeker kunnen maken. Door de juiste focus kun je voorkomen dat deze onzekerheid je parten gaat spelen of dat je er door in de put raakt. Geef ruimte aan je teleurstelling, maar verval niet in negativisme! Wees alert op gedachten waarbij je jezelf de schuld geeft, zoals bijvoorbeeld: 'ik verpruts ook altijd alles' of 'ik kan mezelf gewoon niet verkopen', maken je alleen maar onzeker en leiden tot niets. Ook doemgedachten als 'zie je wel ik ben te oud', werken averechts. Als merkt dat je dergelijke gedachten hebt probeer ze dan te vervangen door helpende gedachten, bijvoorbeeld: 'het gesprek ging een stuk beter dan de vorige, de volgende keer ga ik er een succes van maken', of 'ik heb bij het nabellen waardevolle feedback gekregen, daar kan ik weer mee verder'. Houd vooral steeds voor ogen waar je trots op bent, welke successen je hebt behaald. Dit geldt zowel privé als in je vroegere werk. En zorg dat je actief blijft blijft (in bijv. sport of vrijwilligerswerk) waardoor je positieve ervaringen opdoet. Richt je ook hierbij steeds op jouw positieve bijdragen hieraan.
  2. Kritisch zijn - Solliciteren is een vak apart en een die je je eigen moet maken. Dat betekent leren, uitproberen en analyseren. Houd je sollicitatie-activiteiten bij, doe je voordeel met tips en (gratis) cursussen over solliciteren en houd bij wat werkt en wat niet. Vraag feedback aan je omgeving of deskundigen en natuurlijk vooral aan het bedrijf waar je solliciteert. Maak hier een overzicht van. Waar zitten verbeterpunten? Zeker na enige tijd ontstaat er soms een soort blinde vlek. Je bent geneigd om steeds meer van het zelfde te doen, maar af en toe pas op de plaats maken en je activiteiten kritisch bekijken kan heel zinvol zijn. Bij Weg naar Succes maken we bijvoorbeeld voor klanten sollicitatiescans, waarbij we de sollicitatie-acitiviteiten van de afgelopen periode analyseren en een overzicht maken van de verbeterpunten. Er is altijd nog wat te verbeteren, en wie weet vind je net datgene waardoor het je de volgende keer wel lukt!
  3. Aanpassingsvermogen - Door een kritische houding zoals bovenstaand beschreven kom je vaak tot nieuwe inzichten en concrete verbeterpunten. Durf die dan ook door te voeren! Misschien heb je uren gewerkt aan je brief of CV maar krijg je toch de nodige verbetertips. Ga daar (mits deze komen van een deskundig iemand) dan ook mee aan de slag. Het kan ook zijn dat je juist in de basis nog wat hebt te doen, bijvoorbeeld doordat je een gebrek aan zelfvertrouwen hebt. Dan is het goed om daar eerst aan te werken, want met een goede uitstraling kun je jezelf veel beter verkopen. En tot slot kan het zelfs zijn dat je echt van koers moet veranderen. Een andere branche, functie of zelfs een nieuwe opleiding, het kan beangstigend zijn maar als je eenmaal die stap hebt gezet levert het weer veel nieuwe energie en kansen op.

Mijn eigen ervaring als carrièrecoach ligt met name op het gebied van sollicatiescans, het vergroten van zelfvertrouwen en het oefenen met sollicitatiegesprekken om jezelf beter te leren verkopen. Hierbij heb ik ervaren dat door een goede analyse en de juiste aanpak je je kansen op een baan aanzienlijk kunt verbeteren. Dus ook al ben je al langere tijd werkloos en ben je vaak afgewezen, ga niet bij de pakken neerzitten maar ga aan de slag! 

0
keer gedeeld
0
keer gedeeld