- Met Weg naar Succes vind je sneller de baan die echt bij je past! - Bent u werkgever? Klik dan hier

Heb je het niet meer naar je zin in je baan? Misschien ben je toe aan een carrièreswitch!

Carrièreswitch

De vraag
Wij krijgen steeds meer vragen van mensen die 'iets heel anders' willen gaan doen. Ze zijn in hun huidige baan gerold, of ze komen erachter dat hun huidige loopbaan toch niet de juiste is. Ze willen een andere baan, in een andere richting. Maar dan komt het. Want hoe moeten ze dit nu aanpakken? En voordat ze eigenlijk een kans hebben gehad, haken ze af en kiezen toch voor het 'gebaande pad'. Jammer, want er zijn altijd mogelijkheden. 

Waarom een carrièreswitch?
Het is natuurlijk heel normaal, dat je in de loop van je leven andere keuzes gaat maken. Iedereen ontwikkelt zich en de meeste mensen krijgen in de loop der tijd andere voorkeuren, andere hobbies en andere competenties. En dan wordt de uitdaging in hun huidige baan steeds minder. Je ziet andere banen, die je eigenlijk veel leuker lijken dan je eigen baan. Zodra je dit gaat herkennen bij jezelf, is het tijd om jezelf onder de loep te nemen. Stel jezelf de volgende vragen:

  • Hoe lang doe ik deze baan nu? Wanneer ben ik begonnen? Voelt het alsof ik dit al heel erg lang doe?
  • Heb ik bewust voor deze baan gekozen? Of ben ik erin gerold?
  • Geeft het grootste gedeelte van mijn baan me nog uitdaging? Is dat gedeelte minimaal 80%?
  • Ziet mijn droombaan er heel anders uit dan wat ik nu doe?

Kan ik dat wel, switchen van baan en richting?
Als je op al deze vragen 'nee' moet antwoorden, is het tijd om een carrièreswitch te maken. En wij begrijpen echt wel, dat dit gemakkelijker is gezegd dan gedaan. Want verandering is vaak eng. Je weet wat je hebt en je weet niet wat je krijgt. Maar bedenk dan, dat de kwaliteit van je leven steeds slechter wordt, als je in een baan blijft 'hangen', die niet (meer) bij je past. Durf stappen te zetten, als dit nodig is. En, als je het goed aanpakt, is een carrièreswitch echt mogelijk. Gun jezelf dit ook. Met deze tips kun jij ook die carrièreswitch maken:

  • Zorg dat je eerst weet wat je wilt en wat je kunt. Daarmee verschaf je jezelf een goed uitgangspunt. Dit kun je achterhalen, door testen te doen. Bijvoorbeeld een beroepskeuzetest en een carrière ankers test. Die vind je hier.
  • Analyseer de resultaten van de tests, bespreek ze met anderen. Vraag desnoods hulp, want deze fase is belangrijk. Je gaat ontdekken welke baan bij jou past!
  • Nu je weet welke baan of banen bij je passen, ga je onderzoeken wat je er voor nodig hebt. Misschien een studie, of een cursus?
  • Onderzoek voor jezelf welk inkomen je minimaal nodig hebt. Probeer je eigen baan parttime te doen, of een parttime baan te vinden, waarmee je zeker bent van dat inkomen. Die baan hoeft nog niet je droombaan te zijn. Maar hiermee kun je in je onderhoud voorzien, terwijl je in de vrijgekomen tijd verder zoekt naar de baan die ècht bij je past.
  • Probeer te bedenken of je misschien in het verleden al eens wat ervaring hebt opgedaan in het 'nieuwe' werk. Misschien vakantiewerk? Vrijwilligerswerk? Of hobbymatig? Ook dat is allemaal ervaring!
  • Probeer een stage, of leer-werkplek te vinden. Misschien verdien je dan nog geen inkomen, maar je doet wel ervaring op. Dat maakt het zoeken naar een betaalde baan gemakkelijker. 

Veel mensen worden echt gelukkiger na een carrièreswitch. Laat je niet weerhouden door allerlei praktische bezwaren, maar probeer oplossingen te vinden. En als je hier hulp bij nodig hebt, helpen we je graag. Neem even contact met ons op, via info@wegnaarsucces.nl. Ook via onze contactpagina kun je contact opnemen.

Succes met jouw carrièreswitch!

 

 

 

 

0
keer gedeeld
0
keer gedeeld