- Met Weg naar Succes vind je sneller de baan die echt bij je past! - Bent u werkgever? Klik dan hier

Hoe bouw je een netwerk op? 4 Tips om je op weg te helpen

Netwerken6Het staat me nog helder voor de geest, een gesprek dat ik had met een klant die al langere tijd tevergeefs op zoek was naar een andere baan. Toen ik haar adviseerde haar netwerk beter te benutten vertelde ze, heel stellig, dat ze geen netwerk had en dat ze dat ook onmogelijk op kon bouwen. Na een intensief gesprek van ruim een uur (!) was ze een klein beetje van gedachten veranderd, maar dan ook maar een heel klein beetje. Enkele weken later liet ze, met enige verbazing in haar stem, weten dat ze toch onze tips had opgevolgd en dat ze nu toch echt een basis had gelegd voor een mooi netwerk!

De meeste mensen kunnen we verder helpen met het bouwen aan en inzetten van hun netwerk. Met resultaat! Regelmatig delen we op de social media de successen van onze klanten die, vaak met behulp van hun netwerk, die leuke vacature hebben gevonden of zijn uitgenodigd voor een gesprek.

Maar als je (het gevoel hebt dat je) geen netwerk hebt? Hoe bouw je dat dan op?

Tip 1. Activeer je slapende netwerk
Onze stelregel is dat alle mensen die je kent behoren tot je netwerk. En dat zijn er veel meer dan je denkt. Denk aan je sociale netwerk (familie, vrienden en kennissen), je sportmaatjes, ouders van schoolvriendjes van je kinderen, buren, je vrijwilligerswerk. Maak eens een lijstje, je zult zien dat het best veel is. Beschouw deze mensen van nu af aan als onderdeel van je netwerk. Dat betekent dat het niet langer alleen maar gaat om de sociale contacten, maar dat jullie ook wellicht iets voor elkaar zouden kunnen betekenen. 

Tip 2. Ga de deur uit!
Om een netwerk op te bouwen is het van belang dat je nieuwe mensen leert kennen. Maar waar? Denk aan netwerkbijeenkomsten zoals de Broekriem of Open Coffee's, maar ook aan bijeenkomsten die gaan over je vakgebied, zoals vakbeurzen, lezingen etc. Benut je kansen tijdens pauzes etc. en ga in gesprek met andere deelnemers en vergeet niet visitekaartjes uit te delen of gegevens waardoor je naderhand met elkaar kunt linken op LinkedIn. 

Tip 3. Begin met geven
Wees je ervan bewust dat jij zelf ook weer onderdeel uitmaakt van het netwerk van anderen. Sta altijd open voor mogelijkheden om iets voor een ander te betekenen. Dat betekent goed luisteren, vragen stellen en waar mogelijk je hulp aanbieden.

Tip 4. Maak jezelf zichtbaar
Eerder gaf ik aan dat in principe iedereen die je kent behoort tot je netwerk. Maar dat betekent niet dat dit ook automatisch voor je gaat werken. Als je een praatje maakt met iemand over voetbal is het een kennis met wie je wat over voetbal deelt. Maar als je het gesprek brengt op werk wordt het een ander verhaal. Informeer naar de ander, stel vragen en toon belangstelling. Maar deel ook je eigen ervaring en vertel waar je naar op zoek bent! Vooral mensen die al langere tijd zonder werk zijn gaan het onderwerp 'werk' vaak vermijden. Logisch misschien, maar je mist hierdoor ook kansen. Blijf er over praten, juist met nieuwe mensen. Houd het positief, vertel over je zoektocht, je passie en wensen. Je hart uitstorten of je zorgen en frustraties delen, dat doe je met vrienden. Maar hulp vragen bij je zoektocht? Daar is je netwerk voor! 

 

0
keer gedeeld
0
keer gedeeld