- Met Weg naar Succes vind je sneller de baan die echt bij je past! - Bent u werkgever? Klik dan hier

5 redenen voor een afwijzing (en wat je er aan kunt doen!)

5 redenen voor afwijzingBen jij al vaak afgewezen en vraag je je af hoe dat komt en wat jij er aan kunt doen om het tij te keren?

Ik word hier vaak bij om hulp gevraagd en wat me opvalt, is dat er altijd weer verbeterpunten te vinden zijn. Veel van die punten zie ik bij diverse klanten terugkomen. Hieronder heb ik er vijf geselecteerd die ik graag met je deel, uiteraard mét, zoals je van mij gewend bent, tips hoe je dit in de toekomst kunt voorkomen.

 1. Je brief sluit niet aan bij de stijl van het bedrijf.
  Zo kreeg ik ter beoordeling een brief gericht aan een jong en vernieuwend bedrijf. Het meest terugkerende woord op hun site was innovatie. De brief ging vooral in op de jarenlange werkervaring van de schrijver, maar hiermee profileerde hij zich niet als iemand die bij dit bedrijf zou passen. Veel doeltreffender bij een sollicitatie als deze is een brief waarin je voorbeelden van vernieuwende projecten waaraan je hebt meegewerkt noemt, eigen ideeën laat zien, kortom laat zien dat jij past binnen het bedrijf. (als dat inderdaad zo is…)
 2. Je CV is te bescheiden.
  Veel CV’s die ik beoordeel zijn een vlakke opsomming van werkzaamheden. Je kunt hier veel meer mee. Begin je CV met een sterke elevator pitch. Zet bij al je functies waar je verantwoordelijk voor was en noem in een aparte kolom succesvol afgeronde projecten of andere elementen in je carrière waar je trots op bent.
 3. De samenvatting op je LinkedIn profiel vertelt vooral over wie je bent, wat je hebt gedaan of wat je kunt. Dit is niet wat recruiters die jouw profiel bekijken willen weten. Maak jezelf interessant voor anderen, wees helder in welke functie jij wilt bekleden en waarom jij daar een succes van gaat maken. Kort gezegd; waarvoor moeten zij jou hebben en waarom?
 4. In je brief en tijdens je sollicitatiegesprek vertel je wat je kunt maar niet waar dat uit blijkt.
  Gebruik voorbeelden. In mijn begeleiding vraag ik hier altijd naar. Soms is het even zoeken, maar er zijn altijd positieve voorbeelden in je werkverleden te vinden. Vertel bijvoorbeeld niet alleen dat je een verbinder bent maar kom met een voorbeeld van een mooi project, een team wat jij weer hebt helpen samenwerken of een conflict wat jij hebt helpen oplossen. Zoals ‘ik heb een aantal projecten op dit terrein succesvol afgerond en ik kijk daar samen met mijn opdrachtgevers met tevredenheid op terug’.
 5. Je taalgebruik is te bescheiden of te neutraal.
  Formuleringen als ‘daar heb ik mee gewerkt’, ‘daar ben ik mee bekend’, ‘dit heb ik jaren gedaan’, zijn vaag en nietszeggend. Kies in plaats daarvan voor een formulering waaruit blijkt dat je ergens goed in bent of een succes van hebt gemaakt. Zoals ‘met mijn commerciële inzicht en daadkracht ben ik er in geslaagd om bij bedrijf x de afdeling y binnen enkele maanden weer winstgevend te maken’. Zoals je ziet geef ik zowel onder punt 4 en 5 aan hoe belangrijk het is om zo concreet mogelijk te zijn. Dat komt krachtiger over en vooral overtuigend!

Heb je je herkend in een of meer van deze punten? Dan is er werk aan de winkel. Kijk of je zelf je sollicitaties die boost kunt geven die je nodig hebt om uitgenodigd te worden (of door te gaan naar de tweede ronde, zie punt 4).

Wil je nu gelijk die slag maken? Doe dan mee met een van onze webinars.

0
keer gedeeld
0
keer gedeeld