- Met Weg naar Succes vind je sneller de baan die echt bij je past! - Bent u werkgever? Klik dan hier

Vijf manieren om je sollicitatiegesprek te verprutsen (en hoe je dat kunt voorkomen!)

sollicitatiegesprekAls je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek is dat natuurlijk geweldig! Misschien heb je een ijzersterke brief geschreven of je netwerk ingeschakeld. Wat je ook hebt gedaan, het is gelukt, je dag kan niet meer stuk! Totdat… je gaat nadenken en je gaat afvragen ‘hoe sla ik me door dit gesprek heen?’ ‘Wat moet ik doen en wat juist niet?’

In mijn werk als sollicitatiecoach heb ik al veel grappige en treurige voorbeelden gezien van hoe het niet moet. In de sollicitatiegesprekken die ik met mijn klanten oefen komen deze valkuilen allemaal aan de orde en besteden we aandacht aan het voorkomen hiervan. En met succes! Veel van deze klanten zijn inmiddels weer aan het werk, na het voeren van succesvolle sollicitatiegesprekken. Een bewijs dat het werkt. Om jou ook te laten delen van deze ervaringen hieronder een top vijf van manieren waarop het fout kan gaan, én natuurlijk wat je hieraan kunt doen!

1. Je hebt je niet ingelezen in het bedrijf.
Als ik iemand help met de voorbereiding lees ik mezelf altijd goed in, zodat ik genoeg informatie heb om tijdens het oefenen in te kunnen brengen. Wat me dan opvalt, is dat niet iedere sollicitant zich op dit aspect even goed voorbereidt. Ik beschouw dat als een gemiste kans. Als je gesprekspartner gaat vertellen over het bedrijf kom je veel krachtiger over als je laat merken jezelf hier ook al in te hebben verdiept. Je kunt daardoor beter het verhaal volgen en eventueel verdiepende vragen stellen.

2. Je hebt je onvoldoende voorbereid op lastige vragen.
Ook hier ‘lukt’ het me nog al eens om mijn klanten te overvallen, door met vragen te komen waar ze niet op hadden gerekend. Zoals vragen over successen of mislukkingen, gaten op het CV, goede eigenschappen of het type collega dat iemand is. Ook krijg ik soms klanten die tijdens een sollicitatiegesprek waren dichtgeklapt door een vraag over de vorige baan, omdat de beëindiging hiervan vervelend was verlopen en ze hiermee ineens weer werden geconfronteerd tijdens het gesprek. Je kunt er veel aan doen om pijnlijke en lastige situaties tijdens je gesprek te voorkomen. Door het bedenken van zoveel mogelijk vragen vooraf en het uitwerken van een aantal voor jou acceptabele en bij jou passende antwoorden kun je veel ellende voorkomen en daarmee dus je kansen enorm vergroten.

3. Je hebt last van zenuwen.
Het is een groot misverstand dat zenuwen je overkomen en dat hier weinig aan te doen is. Met klanten werk ik hier regelmatig aan en het effect is echt verbluffend. Een aantal tips; accepteer dat enige spanning erbij hoort, doe ontspannende ademhalingsoefeningen (begin hier al ruim van te voren mee), bereid je goed voor, plan voldoende reistijd en zorg in de dagen voorafgaand aan het gesprek ook over voldoende leuke en energie gevende activiteiten. En misschien wel de meest effectieve: bouw aan je zelfvertrouwen! Meer hierover vind je onder punt 5. Leg je er dus niet bij neer maar ga er mee aan de slag. Je zult zien dat het werkt!

4. Je hebt de vacaturetekst niet goed genoeg gelezen.
Ook dit komt in mijn werk met sollicitanten die zich voorbereiden op een gesprek vaak aan de orde. En heel vaak slaag ik er in om met vragen te komen die ze niet hadden verwacht. Hoe ik dat doe? Ik ga de vacaturetekst echt woord voor woord door, bij ieder onderdeel vraag ik me af of mijn klant hier opleiding of ervaring in heeft, of op een andere manier kan uitleggen of hij of zij daaraan voldoet. Als dat niet het geval is dan gaan we daarmee aan de slag. We gaan op zoek naar praktijkcasussen en bedenken mooie antwoorden en kijken of deze passen en goed voelen.

5. Je hebt geen of weinig goede voorbeelden paraat.
Recruiter: “In je brief schrijf je dat je goed onder tijdsdruk kunt werken. Heb je een voorbeeld waaruit dat blijkt….?” Zorg ervoor dat je een voorbeeld paraat hebt. Werk dit thuis zoveel mogelijk uit. Gebruik hierbij de STARR –methodiek (kijk op onze site voor nuttige artikelen hierover). Dit betekent goed kijken naar je werkervaring tot u toe en eventueel ook naar je ervaring daarbuiten, zoals in vrijwilligerswerk op zelfs privé. Verzamel zoveel mogelijk voorbeelden, dit helpt je niet alleen bij je sollicitatiegesprek maar doet ook nog eens wonderen voor je zelfvertrouwen. En lukt dat niet? Vraag dan hulp in je omgeving of van een professional, dat is een investering die zich dubbel en dwars terugbetaalt!

Hopelijk ben je met bovenstaande tips een stuk op weg geholpen. Heb je nog vragen of wil je aanvullend advies? Dan hoor ik dat heel graag van je, ik ben te vinden op LinkedIn en Facebook, maar rechtstreeks kan natuurlijk ook, stuur dan een mailtje naar info@wegnaarsucces.nl of bel me op 06-29577515.

Simône Verlaan
Carrière-en sollicitatiecoach

0
keer gedeeld
0
keer gedeeld