- Met Weg naar Succes vind je sneller de baan die echt bij je past! - Bent u werkgever? Klik dan hier

Wil je een mooi CV, of een effectief CV?

infographicwnsIn onze begeleiding van mensen op weg naar ander werk hoort ook het schrijven van sterke sollicitatiebrieven en professionele CV's. Omdat wij mensen graag verder willen helpen maar ze geen geld uit de zak willen kloppen vragen we altijd eerst om de documenten. Is de vacature enigszins passend; m.a.w. maakt onze klant een kans? Zo niet dan laten wij dat weten en vaak wordt er dan op zoek gegaan naar een meer passende vacature, waar wij dan met alle plezier een brief voor schrijven en zo nodig het CV voor maken. Maar wanneer is een nieuw CV nodig? De meeste mensen hebben ten slotte al een CV, dus de vraag is wanneer het zinvol is om deze opnieuw te (laten) maken. Wij hanteren hierbij de volgende criteria;

  1. Het CV moet compleet zijn. Het moet dus de juiste en complete informatie bevatten over de functie-inhoud, opleidingen en cursussen. Daarnaast is het belangrijk om ook specifieke informatie die past bij de functie (ICT-kennis, communicatievaardigheden, succesvolle projecten) op te nemen. Tot slot zijn ook nevenactiviteiten vaak de moeite waard om te vermelden.
  2. Het moet passen bij de vacature. Vaak zien we dat het CV gericht is op een ander soort functies, bijvoorbeeld als daar in het verleden op is gesolliciteerd. Ook zien we vaak dat de samenvatting algemeen is gehouden zodat het op allerlei functies past. De recruiter krijgt daarbij echter onvoldoende informatie over de geschiktheid van de kandidaat voor deze specifieke functie en haakt daardoor sneller af.
  3. Het moet overzichtelijk en goed leesbaar zijn. Zo creëer je een professionele uitstraling en maak je het makkelijk voor de recruiter om snel de informatie te vinden waar hij of zij naar op zoek is.

We zien veel rommelige CV's, wat overigens niet zo gek is, want het opstellen van een goed CV vraagt de nodige handigheid. Daar valt voor ons dus veel eer aan te behalen en we maken klanten daar erg blij mee. Maar ook een CV dat er op het eerste oog mooi uitziet (met mooie kleuren, lettertypes en bijvoorbeeld een originele lay out) is niet altijd het CV waar recruiters op zitten te wachten. Wat de meeste recruiters willen is zich zo snel mogelijk een beeld kunnen vormen van de geschiktheid van een kandidaat.

Zo heb ik vorige week nog een heel mooi CV, waar duidelijk veel tijd in was gestoken, opnieuw gemaakt. Dit op verzoek van de eigenaar van het CV, die hier tijdens een sollicitatie kritiek op had gekregen. Eén uitzondering hierop is wel vermeldenswaard; dat zijn CV's voor sollicitaties op de meer creatieve functies. Daar wordt vaak juist wel waarde aan een origineel en in het oog springend CV gehecht. Een tip hierbij is om bijvoorbeeld eens te denken aan een infographic CV .  De foto bij dit artikel geeft hier een indruk van. Voor de meeste CV's gebruiken wij echter een rustig, overzichtelijk en professioneel template. Ook best mooi, maar vooral heel effectief!

Natuurlijk is er nog heel veel meer te zeggen over de inhoud van CV's. Regelmatig krijg je van ons hier tips over en ook op onze website is hierover de nodige informatie te vinden.

De hoofdregel is echter deze; een CV schrijf je niet voor jezelf, maar voor degene die jouw sollicitatie gaat beoordelen. Het doel is dan ook niet een mooi CV, maar een CV dat een positieve indruk achterlaat bij de recruiter. Houd deze regel in gedachten als je je CV nog eens kritisch bekijkt. Pas hem zo nodig aan en kom je er zelf niet uit, roep dan hulp in. Dat is een investering die zich dubbel en dwars terugbetaalt!

0
keer gedeeld
0
keer gedeeld