- Met Weg naar Succes vind je sneller de baan die echt bij je past! - Bent u werkgever? Klik dan hier

De basis van personal branding? Dat ben je zelf!

groep staande mensenPersonal Branding is hot. “Jezelf neerzetten als sterk merk” lijkt een hype te worden, maar zoals met veel hypes, blijkt ook dit iets wat al eerder was bedacht maar nu in een nieuw jasje is gegoten. Moeten we het daarom maar overboord gooien? Zeker niet! Wij zijn een groot voorstander van Personal Branding, mits het goed wordt toegepast.

De kracht van Personal Branding zit hem namelijk niet alleen in HOE je jezelf als sterk merk neerzet, maar staat of valt met de basis. En die basis is het WAT. Wat maakt jou tot sterk merk? Welke karaktereigenschappen, competenties, werk- en levenservaring en behaalde successen maken jou tot wie je bent? Of, als je je personal branding wilt inzetten om die leuke nieuwe baan te vinden die echt bij jou past; “waarom moeten ze jou aannemen en niet iemand anders?”

Bij personal branding is het dus van belang om eerst te gaan werken aan die basis. Dat betekent inzichtelijk maken welke positieve kanten van jou je wilt laten zien. Wie ben je en wat wil je uitstralen? Dat hoeft geen langdurig traject te worden, wij zijn er in gespecialiseerd om dit snel en effectief boven water halen én onder woorden te brengen, waardoor je al snel helder krijgt hoe jouw ‘elevator pitch’ eruit ziet.

Om er voor te zorgen dat deze basis inderdaad stevig is en vooral dat het jouw basis wordt onder jouw eigen personal branding zij twee punten hier van belang. Mijns inziens zijn dit de pijlers waar  personal branding op rust en daarom licht ik ze graag toe.

  1. Congruentie
    Hiermee wordt meestal bedoeld dat denken, voelen en spreken overeenkomen, maar in dit geval bedoel ik dat het merk dat je neerzet en alles wat je over dat merk uitstraalt ook overeen moet komen met de werkelijkheid. Niet iets beweren wat je niet waar kunt maken, jezelf niet beter, mooier of gewoon anders voordoen dan je bent. Dat wat je zegt, schrijft, wilt uitstralen en laten zien dient overeen te komen met wie je werkelijk bent.

Maar hoe val je dan op en maak je een goede indruk? Hoe kun je dan jezelf verkopen als sterk merk? Dat is de tweede pijler en licht ik hieronder graag toe.

  1. Trots zijn op jezelf
    Dit blijkt in de praktijk voor veel mensen lastig, omdat bescheidenheid of onzekerheid in de weg zit, of omdat we het domweg nooit hebben geleerd. Maar wil je echt een sterke personal branding dan is dit essentieel om aan te werken. Je begint met in kaart brengen wie je bent, waar je goed in bent en welke successen je hebt gehaald. Vervolgens ga je dat onder woorden brengen en leer je het te onderbouwen en uitdragen. Die laatste stap om daar dan ook echt trots op te zijn volgt vaak dan al vanzelf. En juist die trots, dat geloof in jezelf, dát maakt jouw merk sterk. Het is niet langer een verhaal, maar een waarheid waar jij in gelooft en dat je weet uit te stralen en uit te dragen.

Zoals je ziet gaat het hierbij dus zowel om jezelf niet mooier of anders voordoen dan je bent, en tevens om  juist je ‘echte’ zelf wel te durven laten zien, met alle talenten, eigenschappen, kennis, ervaring en successen die daar bijhoren. Dit is de basis van personal branding, en vormt voor mij de rode draad in mijn werk. Is deze basis er niet, dan werk je alleen aan de oppervlakte en blijf je hangen in trucjes en aangeleerd gedrag. Het effect zal hiermee beperkt zijn en teleurstelling over de resultaten voor de hand liggend.

Door juist op een integere manier in kaart te brengen wat jou uniek maakt en waar je trots op bent leg je de basis voor een effectieve en succesvolle personal branding.  Sinds ik hiermee met klanten bewust en gericht aan de slag ben zie ik hoe goed het werkt en krijg ik wekelijks enthousiaste terugkoppelingen van successen die worden geboekt.

Werk jij al aan je personal branding? Doen hoor, het is absoluut de moeite waard!

Makkelijker gezegd dan gedaan? Met ons pakket Personal Branding doen we dit samen met jou, met als resultaat een sterk merk wat jij met enthousiasme kunt gaan uitdragen. Meer weten? Bel Simône op 0346-230016 of stuur een mail naar info@wegnaarsucces.nl

0
keer gedeeld
0
keer gedeeld