05-februari-2021

Hoe word je een goede netwerker (ook als dat niet bij je past)?

Categorie: Solliciteren
Ingezonden door: Wegnaarsucces

Netwerkers krijgen meer voor elkaar. Ze regelen gesprekken, banen of opdrachten en allemaal schijnbaar zonder moeite. Fijn voor hen, maar wat als je het gevoel hebt dat je daar niet voor in de wieg gelegd bent? Betekent dat automatisch dat je je erbij neer moet leggen dat je kansen mist? 

Wat zou je doen als je een handige netwerker was die zijn netwerk zou willen inschakelen om hulp te krijgen?Het is prima om je netwerk te benaderen als je hulp nodig hebt. Je netwerk bestaat uit iedereen die je kent, en de kunst is om de juiste mensen te vinden en die op de juiste manier te benaderen. En heb je eenmaal contact, dan is het de kunst om dit zo goed mogelijk te benutten. Natuurlijk is het het mooist als je je netwerk hebt onderhouden. Als je belangstelling hebt getoond en een relatie hebt opgebouwd. Maar ook als je dat niet hebt gedaan, zullen er altijd mensen zijn die jou willen helpen, de zogenaamde gunfactor. Je weet natuurlijk nooit zeker of en zo ja wat iets gaat opleveren, maar je kunt wel een aantal dingen doen die je kansen vergroten.

Wat zou je doen als jet het echt goed zou aanpakken?


1. Mensen gaan pas echt met je meedenken als ze begrijpen waar je naar op zoek bent en daarmee begint netwerken dus bij jezelf. Pas als jij je vraag helder hebt kun je het ook aan anderen uitleggen. Maak het zo concreet mogelijk. Wat je ook zoekt en hoever je hier ook in bent, maak duidelijk waar je staat en wat je nodig hebt. Ben je je bijvoorbeeld nog aan het oriënteren? Laat dat weten aan je netwerk. Bedenk wat je vraag is; wil je meer weten over een bepaalde functie, of over een sector? Dan zou een gesprek in een mogelijk interessante organisatie, of met iemand die een functie bekleedt waarvan jij wilt onderzoeken of dat iets voor jou zou zijn, heel zinvol kunnen zijn. 

2. Er zijn veel mogelijkheden om te netwerken, zowel online als offline. Hét platform om online te netwerken is LinkedIn. Het is hiervoor bedoeld, dus het benaderen van iemand in jouw netwerk voor een advies of gesprek wordt heel normaal gevonden en is daarmee laagdrempelig. Niet iedereen wordt hier gelijk enthousiast van, maar geef het een kans. Of denk  eens aan bijvoorbeeld Instagram en (afhankelijk van wat je zoekt) eventueel Facebook. Loop je hier niet warm voor? Offline zijn er nog veel meer mogelijkheden, zoals congressen of speciale netwerkbijeenkomsten. Maar eigenlijk is de wereld hierbij je platform. Ook dus de mensen die je privè ontmoet kunnen je verder helpen. Houd dus je ogen en oren voortdurend open. 

3.  Sommige mensen lijkt het netwerken heel spontaan af te gaan, en in een enkel geval is dat ook zo. Maar meestal is dat schijn en zijn het mensen die gewoon heel goed hebben nagedacht over wat zij nodig hebben. Ze zijn dus heel goed voorbereid. Zoals ik al eerder zei; je netwerk kan veel voor je betekenen, mits je duidelijk maakt waar je naar op zoek bent. Ga je mensen ontmoeten of heb je een afspraak voor een gesprek? Bereid je goed voor, bedenk een aantal vragen en vraag ook door. Wees zo gericht mogelijk, maar als je nog in het begin staat van je zoektocht maak dat dan ook duidelijk. Vraag om mee te denken, vraag om ideeën, tips en suggesties. Mensen vinden het vaak leuk om juist in de oriëntatiefase mee te denken. En vraag vooral om doorverwijzingen. Zo leidt de ene afspraak soms tot de volgende, en wie weet waar die weer toe leidt. 

4.    Een goede voorbereiding betekent niet dat het een ingewikkeld of formeel verhaal moet worden, het gaat om jou. Juist het ongedwongen vertellen over je vragen en twijfels, je enthousiasme en je ambities maakt je een interessante gesprekspartner. Je wekt interesse, betrokkenheid en daaruit volgt vaak de bereidheid om je te helpen. Of daar in ieder geval over mee te denken. 

5.    Sommige mensen hebben een geheugen dat fungeert als een geweldige database. Hoor jij daar niet bij, houdt dan een overzicht bij van je netwerkactiviteiten. In een Excel bestandje of in een schriftje, maar maak het toegankelijk, overzichtelijk en makkelijk bij te houden. Als je eenmaal contact hebt gelegd, interesse hebt gewekt en iemand heeft je iets toegezegd (om erover na te denken of iets na te vragen…) leg dat dan daarin vast. Hoe positief je gesprekspartner wellicht ook heeft gereageerd, op het moment dat je het gesprek beëindigt zijn er vaak weer andere dingen die de aandacht vragen. Begin er nog eens over bij een volgende ontmoeting, bel of mail nog een keer na, en leg het vast. Dit betekent niet dat je opdringerig moet worden of iemand moet gaan stalken, maar wees ook zeker niet te bescheiden. Ik geloof dat veel kansen blijven liggen door te grote bescheidenheid of onzekerheid, of gewoon door slordigheid. Zonde! Zorg dat je in de picture blijft, en dat je de controle houdt over je activiteiten. 


En dan is er nog maar een stap te nemen, en dat is beginnen. Benader je netwerk en bouw het verder uit. Op zijn minst levert het je leuke contacten en/of gesprekken op, maar wie weet gaat het je ook nog wat meer opleveren. Wat heb je te verliezen?

 

Wees geïnteresseerd in de mensen om je heen, wees voorbereid en wees alert op kansen. 

Behoefte aan meer tips of advies, of wil je eens een netwerkgesprek met mij? Neem dan even contact op.

Vitaliteit,Werk aan je Carriere,Solliciteren

Pagina 1 van 2  > >>

05-februari-2021
Categorie: Solliciteren
Ingezonden door: Wegnaarsucces
Netwerkers krijgen meer voor elkaar. Ze regelen gesprekken, banen of opdrachten en allemaal schijnbaar zonder moeite. Fijn voor hen, maar wat als je het gevoel hebt dat je daar niet voor in de wieg gelegd bent? Betekent dat automatisch dat je je erbij neer moet leggen dat je kansen mist? 

Wat zou je doen als je een handige netwerker was die zijn netwerk zou willen inschakelen om hulp te krijgen?
25-januari-2021
Categorie: Werk aan je Carriere
Ingezonden door: Wegnaarsucces
Sommige mensen zijn van nature leiders, maar voor de meesten van ons is een leidinggevende rol iets waar je in moet groeien. Maar zelfs voor geboren leiders is het zinvol om kritisch te zijn op je eigen functioneren en open te staan voor verbetering.
06-januari-2021
Categorie: Werk aan je Carriere
Ingezonden door: Wegnaarsucces
Ben jij nog tevreden met je werk? Haal je er nog voldoening uit en heb je er nog plezier in? Je stopt veel tijd en energie in je werk, belangrijk dus dat het je, naast een goed inkomen, nog meer oplevert. Wat dat is bepaal je uiteraard zelf, maar is soms lastig om onder woorden te brengen. Een checklist kan dan een goed begin zijn.
23-november-2020
Categorie: Werk aan je Carriere
Ingezonden door: Wegnaarsucces
De een is van nature geneigd om de zaken altijd van de zonnige kant te zien, de ander is wat afwachtender of zelfs somberder ingesteld. En daarnaast speelt opvoeding en levenservaring natuurlijk ook een rol. Nature versus nurture, aangevuld met de ervaringen die je op je pad opdoet.  In welke categorie je ook valt, iedereen heeft wel eens een moment, of misschien een bepaald thema, waarbij het lastig is om het positieve nog te zien. En als dat wat langer duurt of als het je belemmert in het zetten van stappen, dan is het prettig om handvatten te hebben om het leven (of dat ene stukje uit je leven) weer wat positiever tegemoet te kunnen treden.
30-september-2020
Categorie: Vitaliteit
Ingezonden door: Wegnaarsucces
boomNu we als land gezamenlijk een crisis moeten doorstaan, is het thema veerkracht steeds in mijn gedachten. Bij het terugdenken aan al die mooie voorbeelden van veerkracht die ik de afgelopen jaren bij mijn cursisten en coachees heb mogen zien leek het me nuttig om de belangrijkste veerkrachtversterkende elementen nog eens op een rijtje te zetten. Want ook al geloof ik dat iedereen beschikt over veerkracht, ik ervaar ook hoe belangrijk het is om je hier meer bewust van te worden en deze te versterken. Als we hier individueel en gezamenlijk aan werken, komen we we met zijn allen ook weer door deze crisis heen.