30-september-2020

Werken aan je Veerkracht tijdens Corona

Categorie: Veerkracht
Ingezonden door: Wegnaarsucces

boomNu we als land gezamenlijk een crisis moeten doorstaan, is het thema veerkracht steeds in mijn gedachten. Bij het terugdenken aan al die mooie voorbeelden van veerkracht die ik de afgelopen jaren bij mijn cursisten en coachees heb mogen zien leek het me nuttig om de belangrijkste veerkrachtversterkende elementen nog eens op een rijtje te zetten. Want ook al geloof ik dat iedereen beschikt over veerkracht, ik ervaar ook hoe belangrijk het is om je hier meer bewust van te worden en deze te versterken. Als we hier individueel en gezamenlijk aan werken, komen we we met zijn allen ook weer door deze crisis heen.
Al jaren houd ik me bezig met het thema veerkracht. Bij het geven van trainingen voor grote organisaties die met massa ontslagen te maken hadden, bij het coachen van mensen die zich door zware periodes heen worstelden en ook in mijn eigen persoonlijke leven. Het heeft me veel kennis en inzicht gebracht in dit bijzondere fenomeen, maar vooral heb ik geleerd dat iedereen er in de basis over beschikt, en dat het de kunst is om die veerkracht boven te halen en te versterken. Werken aan het versterken van veerkracht, en ervaren wat dit met mensen doet, heeft me nog meer vertrouwen gegeven in ons mensen en hoe wij in staat zijn om moeilijke omstandigheden altijd weer te boven te komen, vaak met nog meer kracht en wijsheid dan daarvoor.

Hieronder beschrijf ik tien elementen die je helpen om veerkrachtiger te worden.  

1.      Goed is goed genoeg
Ken je dat, je hebt iets voor elkaar gekregen, iets gemaakt, iets voor iemand gedaan, een klus geklaard… Maar in plaats van tevreden gaan zitten blijf je maar malen. Had het niet beter gekund, meer, mooier, langer, groter, met een nog beter resultaat, als je maar…
Kijk niet naar wat je niet hebt gedaan, maar naar wat je wel hebt gedaan. En wees daar tevreden mee. Goed is goed genoeg, en goed genoeg is ook gewoon goed. Wees er blij mee en tevreden met wat je hebt gedaan. 

2.      Wees dankbaar
Dit is een kwestie van focus. Waar leg jij de focus op? Er is vast veel om je zorgen over te maken, maar let je wel genoeg op wat er wel is? We zijn geneigd om veel voor lief te nemen, maar kijk eens om je heen. Wat heb jij om dankbaar voor te zijn? Maak eens een lijstje, als je er even de tijd voor neemt, en echt goed kijkt, verras je jezelf waarschijnlijk met hoe lang dat lijstje is.

3.      Wees positief
Ben jij iemand die zaken positief formuleert of eerder negatief? Je kunt alles van twee kanten belichten, voorbeelden zijn er te over, ook in deze crisis. “Het gaat slecht met de economie”, lijkt een algemene en feitelijke opmerking, maar ervaar maar eens wat dit met je doet. “Het is opvallend hoeveel creativiteit er is in het omgaan met de crisis, er zijn veel inspirerende voorbeelden van bedrijven die op een creatieve manier toch nog een inkomen weten te verkrijgen”. Deze opmerking net zo waar, maar belicht de positieve kant en geeft daarmee veel meer energie. Nog een voorbeeld; bij het boodschappen doen kom je vast mensen tegen die zich niet aan de anderhalve meter regel houden, en wellicht maak je je daar druk over. Maar hoeveel mensen ben je tegengekomen die zich daar wel aan hielden? Juist. Kwestie van focus, van het geven van aandacht aan het positieve. Probeer het zelf maar eens; heb jij iets waar je je zorgen over maakt of over opwindt? Probeer er eens een positieve tegenhanger tegen te vinden. 

4.      Ken je kracht
Eigenlijk zou je dit ook als een afgeleide van het vorige kunnen zien, want de ervaring leert dat we meer gewend zijn aan het benoemen van onze tekortkomingen en fouten dan onze sterke kanten, onze kracht. Verleg je aandacht eens naar jouw eigen sterke kanten. Kun je er een aantal benoemen? Hoe meer je je bewust bent van je eigen kracht en sterke eigenschappen, hoe meer je je toegerust zult voelen om lastige situaties het hoofd te bieden. 

5.      Vier je successen
Wat heb jij vandaag allemaal weer voor elkaar gekregen? Heb je daar al bij stilgestaan? En dan heb ik het niet over de grote zaken, alhoewel die natuurlijk ook de moeite waard zijn om te vieren. Maar ook kleine dingen, de rapportage die je af hebt gemaakt, de tevreden klant, een goed gesprek met je kind, een ouder, buurman, vriend die je blij hebt gemaakt, de poes die je hebt gered, het telefoongesprek waar je tegenop zag dat je eindelijk hebt gevoerd. Goed gedaan! Successen en succesjes, ze zijn er iedere dag, de kunst is om ze te herkennen en te vieren.  

6.      Focus
Je hebt hem al eerder langs zien komen, maar omdat hij zo belangrijk is benoem ik hem hier nog een keer apart. Het gaat hier om een mindset. Om het maken van een keuze. Waar richt je je aandacht op, waar denk je over na, let je op, praat je over? Gedurende de dag heb je hier talloze keuzemogelijkheden voor. Waar focus jij je op? Op dat wat er goed gaat, mooi en waardevol is en energie geeft?

7.      Innerlijke rust
Je zou kunnen stellen dat door het opvolgen van de andere punten je al enorme stappen zet in het verkrijgen van innerlijke rust. Maar andersom is het ook het geval, door meer innerlijke rust zijn de andere punten ook makkelijker te realiseren. Daarom een pleidooi voor het vinden van manieren voor het versterken van innerlijke rust die bij jou passen. Denk hierbij eens aan Yoga, Meditatie, wandelingen in de natuur, luisteren naar muziek…. Het is een kwestie van uitproberen en ervaren. Zelf heb ik veel baat bij meditatie, zoals bijvoorbeeld die van Eckhart Tolle (te vinden op YouTube).

8.      Vitaliteit
Deze is onlosmakelijk verbonden met veerkracht. Je zou kunnen zeggen dat het de basis is. Zorg dus voor jezelf en werk indien nodig aan het vergroten van je vitaliteit, in de vorm van gezond eten, voldoende bewegen en een goede nachtrust.  Kijk wat bij jou past, en ook hierbij geldt, iedere stap die je zet is er een, vier je succes, kijk nog eens naar punt 5.

9.      Denk in oplossingen
Natuurlijk gaat er naast alles wat er goed gaat ook wel eens wat mis, zijn er reële zorgen en problemen die moeten worden opgelost. Soms is hierbij een goede analyse nodig, meestal is het probleem echter snel helder. Dan is het niet effectief om hier te veel bij stil te staan, maar is het effectiever om te kijken naar de oplossing. Wat is eraan te doen, hoe kun je het oplossen, verbeteren, leuker maken? Deze focus is niet alleen effectiever, maar heeft ook meer energie en het besef dat je invloed kunt uitoefenen. Dat geeft kracht.

10.   Doe goed
Ken je dat gevoel dat je iets voor een ander doet, en je daar zelf ook beter door voelt? Dit wordt ook bevestigd door onderzoek, iets goeds doen voor bijvoorbeeld een medemens, een bijdrage leveren aan een goed doel of je inzetten voor het milieu heeft ook een positief effect op je eigen welbevinden. En hierbij hoeft het niet te gaan om grote gebaren, ook kleine acties hebben een positief effect. Kijk om je heen, benut de kansen om goed te doen en ervaar het positieve effect aan beide kanten.

Bovenstaande manieren zijn gebaseerd op wetenschappelijke inzichten en onderzoek en mijn eigen ervaring als trainer en coach. Het is een belangrijk lijstje, maar er is vast nog meer te bedenken. Ga vooral op onderzoek uit en probeer wat voor jou werkt. En deel jouw eigen positieve ervaringen met anderen. Dan breng je gelijk een aantal van bovenstaande punten in de praktijk en het werkt versterkend en inspirerend!
 

Naast trainingen geef ik hierin ook lezingen en inspiratiesessies. Meer weten? Neem even contact op voor een vrijblijvende kennismaking.

Pagina 1 van 3  > >>

28-februari-2022
Categorie: Nieuwe baan
Ingezonden door: Wegnaarsucces
Wil jij zeker weten dat jij je optimaal voorbereidt op je sollicitatiegesprek? Met deze twee handige checklists gaat dat zeker lukken. Dit is deel 2.
24-februari-2022
Categorie: Nieuwe baan
Ingezonden door: Wegnaarsucces

Wil jij zeker weten dat jij je optimaal voorbereidt op je sollicitatiegesprek? Met 2 handige checklists gaat dat zeker lukken. Dit is deel 1.  

04-februari-2022
Categorie: Veerkracht
Ingezonden door: Wegnaarsucces
Kun jij wel wat extra veerkracht gebruiken? Omdat je veel op je bordje hebt, je verlies hebt geleden, een verandering doormaakt....
Met onderstaande tips werk je op een eenvoudige en effectieve manier aan je veerkracht.
04-januari-2022
Categorie: Werkgeluk
Ingezonden door: Wegnaarsucces

vleugels groeien
We hebben er allemaal wel eens mee te maken, met macht en machtsspelletjes. In een vorig artikel schreef ik over mijn ervaringen aan de onderhandelingstafel, maar ook in de organisaties waar ik zelf heb gewerkt kwam ik er mee in aanraking. Soms frustrerend, soms ronduit schadelijk, maar het komt overal voor. Er mee om kunnen gaan is noodzakelijk als je carrière wilt maken of in ieder geval met meer plezier en zelfvertrouwen wilt werken. Neem mijn cliënt M. Ongevraagd werd ze onderdeel van een vervelend machtsspel. In eerste instantie heeft ze daar erg veel last van gehad, maar uiteindelijk is ze er, mede dankzij het versterken van haar Personal Brand, krachtiger en wijzer uitgekomen. Hieronder volgt haar verhaal....
01-november-2021
Categorie: Veerkracht
Ingezonden door: Wegnaarsucces
Vitaliteit, voor de ene mens een belangrijk onderdeel van het leven, voor de ander iets wat hij of zij voor lief neemt. En dan is er nog de categorie mensen die ergens wel het belang van vitaliteit beseffen, maar die ondertussen vinden dat ze daar geen tijd voor hebben. Met als sussende gedachte dat het ‘nu allemaal nog wel gaat’, of ‘ik ga daar in de toekomst echt wel een keer aan werken’…. 

Bottom line is dat (het werken aan) vitaliteit eigenlijk geen keuze is, maar een wezenlijk onderdeel van een gezond en vruchtbaar leven. Als mens betekent het een prettiger leven met meer mogelijkheden, en ook een grotere veerkracht (zie ook hieronder). Als ondernemer of werknemer betekent het meer energie, focus en ook hier weer een grotere veerkracht, d.w.z. het beter om kunnen gaan met knelpunten, tegenvallers en problemen. Vitaliteit en veerkracht, onlosmakelijk met elkaar verbonden, en dus o zo de moeite waard om aan te werken. Maar hoe?