23-november-2020

Werken aan een positieve mindset; korte introductie en twee oefeningen 

Categorie: Werkgeluk
Ingezonden door: Wegnaarsucces

De een is van nature geneigd om de zaken altijd van de zonnige kant te zien, de ander is wat afwachtender of zelfs somberder ingesteld. En daarnaast speelt opvoeding en levenservaring natuurlijk ook een rol. Nature versus nurture, aangevuld met de ervaringen die je op je pad opdoet.  In welke categorie je ook valt, iedereen heeft wel eens een moment, of misschien een bepaald thema, waarbij het lastig is om het positieve nog te zien. En als dat wat langer duurt of als het je belemmert in het zetten van stappen, dan is het prettig om handvatten te hebben om het leven (of dat ene stukje uit je leven) weer wat positiever tegemoet te kunnen treden.

Wat voor type ben jij?
Zelf ben ik gezegend met een 'het glas is halfvol' karakter. ofte wel een positieve mindset. Maar ondanks die mindset heb ik als het echt goed tegenzit af en toe wel de neiging om lekker te gaan stapelen, of heb ik momenten dat het allemaal heel groot lijkt. Veel van de mensen die ik spreek hebben dat ook, maar ook zijn er bij voor wie het glas altijd half leeg voelt, of die, door omstandigheden of erfelijke factoren, een neiging tot somberheid hebben. En dan heb je ook nog de Beren-op-de-weg mensen..... In welke categorie je ook valt (of misschien is er nog wel een waar jij in valt die ik hier niet heb genoemd), de tijd waarin we leven valt af en toe niet mee. 

De zorgen van vandaag
Je zult het op je werk maar niet naar je zin hebben of zelfs te horen hebben gekregen dat ze niet meer verder met je willen. Of je hebt zorgen om je gezondheid of in je familie, een conflict met je leidinggevende of als leidinggevende met je directeur, of zelfs een combinatie hiervan. Echt, ik maak de heftigste combinaties mee. En wat dan? Dan heb je er als positieveling al een harde dobber aan, laat staat als 'beren-op-de-weg' mens of als 'het-glas-is-half-leeg' mens.

Werken aan een positieve Mindset
Je karakter kun je niet veranderen, maar een meer positieve levenshouding is wel aan te leren, al vraagt het wel af en toe wat onderhoud. Zelf put ik veel uit de positieve psychologie, die de laatste jaren steeds populairder wordt, en naast een goed onderbouwde visie ook veel praktische en effectieve oefeningen biedt. Maar ook Mindfulness kan helpen, net als Omdenken, oefeningen uit de gedragstherapie zoals de RET en meditatie. Misschien lijkt dit een uiteenlopend geheel, maar in wezen komen ze op twee dingen neer; 1. anders naar dingen kijken door je gedachten om te buigen in positieve, en 2. loslaten (van negatieve gedachten en gevoelens).

Wat kun je zelf doen?
Er zijn allerlei prachtige cursussen te volgen, er zijn veel goede therapeuten en natuurlijk ook deskundige coaches. In mijn eigen praktijk heb ik al veel mensen verder mogen helpen, maar ook zelf heb ik af en toe een 'positivity boost' nodig. Af en toe moet mijn mind weer gereset worden. En daar heb ik zo langzamerhand een hele koffer vol met tips, trucs en oefeningen voor.

Voor wie het leuk vindt om zelf aan de slag te gaan deel ik graag hierbij twee oefeningen, een uit iedere categorie (1. je gedachten ombuigen naar positieve gedachten, en 2. loslaten).  En heb je toch nog meer nodig? Dan hoor ik graag van je, om te bespreken of ik je zou kunnen helpen of je wellicht tips te geven voor een mogelijke doorverwijzing. 


Ik wens je een positieve mindset toe!

1. oefening in positief denken

Neem eens een week lang de tijd om iedere avond 5 dingen op te sommen waar je dankbaar voor was. Denk bijvoorbeeld aan iets waar je om hebt gelachen, iets wat je op je werk voor elkaar hebt gekregen, een aardig gebaar van iemand, een fijn moment of iets moois dat je hebt gezien of gehoord.

2. loslaten
Hiervoor verwijs ik graag naar een oefening op deze site, klik hiervoor hier.  Op dezelfde pagina vind je overigens nog meer oefeningen die je kunnen helpen in loslaten (van negatieve gedachten en gevoelens).

 

Pagina 1 van 3  > >>

28-februari-2022
Categorie: Nieuwe baan
Ingezonden door: Wegnaarsucces
Wil jij zeker weten dat jij je optimaal voorbereidt op je sollicitatiegesprek? Met deze twee handige checklists gaat dat zeker lukken. Dit is deel 2.
24-februari-2022
Categorie: Nieuwe baan
Ingezonden door: Wegnaarsucces

Wil jij zeker weten dat jij je optimaal voorbereidt op je sollicitatiegesprek? Met 2 handige checklists gaat dat zeker lukken. Dit is deel 1.  

04-februari-2022
Categorie: Veerkracht
Ingezonden door: Wegnaarsucces
Kun jij wel wat extra veerkracht gebruiken? Omdat je veel op je bordje hebt, je verlies hebt geleden, een verandering doormaakt....
Met onderstaande tips werk je op een eenvoudige en effectieve manier aan je veerkracht.
04-januari-2022
Categorie: Werkgeluk
Ingezonden door: Wegnaarsucces

vleugels groeien
We hebben er allemaal wel eens mee te maken, met macht en machtsspelletjes. In een vorig artikel schreef ik over mijn ervaringen aan de onderhandelingstafel, maar ook in de organisaties waar ik zelf heb gewerkt kwam ik er mee in aanraking. Soms frustrerend, soms ronduit schadelijk, maar het komt overal voor. Er mee om kunnen gaan is noodzakelijk als je carrière wilt maken of in ieder geval met meer plezier en zelfvertrouwen wilt werken. Neem mijn cliënt M. Ongevraagd werd ze onderdeel van een vervelend machtsspel. In eerste instantie heeft ze daar erg veel last van gehad, maar uiteindelijk is ze er, mede dankzij het versterken van haar Personal Brand, krachtiger en wijzer uitgekomen. Hieronder volgt haar verhaal....
01-november-2021
Categorie: Veerkracht
Ingezonden door: Wegnaarsucces
Vitaliteit, voor de ene mens een belangrijk onderdeel van het leven, voor de ander iets wat hij of zij voor lief neemt. En dan is er nog de categorie mensen die ergens wel het belang van vitaliteit beseffen, maar die ondertussen vinden dat ze daar geen tijd voor hebben. Met als sussende gedachte dat het ‘nu allemaal nog wel gaat’, of ‘ik ga daar in de toekomst echt wel een keer aan werken’…. 

Bottom line is dat (het werken aan) vitaliteit eigenlijk geen keuze is, maar een wezenlijk onderdeel van een gezond en vruchtbaar leven. Als mens betekent het een prettiger leven met meer mogelijkheden, en ook een grotere veerkracht (zie ook hieronder). Als ondernemer of werknemer betekent het meer energie, focus en ook hier weer een grotere veerkracht, d.w.z. het beter om kunnen gaan met knelpunten, tegenvallers en problemen. Vitaliteit en veerkracht, onlosmakelijk met elkaar verbonden, en dus o zo de moeite waard om aan te werken. Maar hoe?