- Met Weg naar Succes vind je sneller de baan die echt bij je past! - Bent u werkgever? Klik dan hier

Evaluatie = 'het verzamelen, interpreteren en presenteren van informatie teneinde de waarde van een resultaat of proces te bepalen'.

Zoals we al eerder schreven, is het zoeken naar een baan ook aan te duiden als een proces. Het bevat 7 stappen, die gezamenlijk het gewenste resultaat bepalen. Hoe meer je solliciteert, hoe meer afwijzingen je zult ontvangen. Van afwijzingen kun je veel leren. Wanneer je goed onderzoekt waarom je bent afgewezen, geef je jezelf de kans om ervan te leren. Zet al je afwijzingsredenen op een rij en lees ze. En stel jezelf de volgende vragen:

  • Zijn er afwijzingen bij waar ik zeer verbaasd over ben of had ik deze afwijzingen eigenlijk wel verwacht?
  • Zijn er veel afwijzingen met dezelfde reden?
  • Springt er een reden tot afwijzing uit?
  • Kan ik ervoor zorgen dat ik deze redenen niet meer krijg?

Bijvoorbeeld: je wordt vaak afgewezen omdat men vindt dat je te weinig ervaring hebt. Je kunt jezelf dan afvragen of het beter is om op vacatures te solliciteren die minder ervaring nodig hebben. Je legt de lat te hoog voor jezelf.

Wanneer je vaak wordt afgewezen omdat je juist te 'zwaar' bent voor de functie, kun je beter zoeken naar vacatures die wat meer opleiding cq werkervaring vereisen. Blijkbaar leg je nu de lat te laag.

En wanneer je vaak als afwijzingsreden tegenkomt dat je niet voldoet aan de vacature eisen, schiet je teveel met hagel. Dan solliciteer je waarschijnlijk op 'alles wat los en vast zit'. Misschien wil jij wel alles aanpakken, maar dat vergroot je kans op een (niet-passende) baan zeker niet, integendeel.

Evalueer en leer!

 

Pin It
0
keer gedeeld
0
keer gedeeld