- Met Weg naar Succes vind je sneller de baan die echt bij je past! - Bent u werkgever? Klik dan hier

Veel mensen worden al afgewezen op basis van hun eerste sollicitatie, hun CV en motivatiebrief. Deze afwijzing wordt vaak schriftelijk verstuurd, heel soms worden mensen gebeld.

Als jij het geluk hebt dat je wordt gebeld, kun je meteen enkele vragen stellen. Maar als de afwijzing schriftelijk wordt doorgegeven, staat er meestal geen reden bij. Of de reden is erg algemeen, zoals 'Helaas voldoet u niet aan de door ons gestelde eisen.', of 'Helaas hebben andere kandidaten onze voorkeur.'.

Meestal kun je niet zoveel leren van deze afwijzingen, omdat ze erg algemeen zijn. Maar jij hebt recht op een goede afwijzingsreden. Doe het volgende:

  1. Check eerst de vacaturetekst nog eens goed. Voldeed je eigenlijk niet aan de eisen die werden gesteld? Tja, dan heb je daar je antwoord al. Het heeft weinig zin te solliciteren op een vacature waar je niet aan voldoet.
  2. Bekijk de website van het bedrijf. Misschien is de cultuur binnen dat bedrijf wel zeer formeel. Als jij dan een amicale, trendy motivatiebrief schrijft, kun je meestal wel op je vingers natellen waarom je bent afgewezen.
  3. Pak de telefoon en bel, vraag om de reden!

De eerste keer is het natuurlijk eng om te bellen. En als je de eerste keer niet de juiste persoon aan de telefoon krijgt, of je krijgt niet de antwoorden die je zoekt, is dat helemaal niet erg. Je moet het een paar keer hebben gedaan om er echt de juiste informatie mee te winnen. Hier enkele voorbeelden van vragen die je kunt stellen:

  1. Bent u degene die mijn sollicitatie heeft gelezen? (Zo nee, vraag dan naar de juiste persoon)
  2. Ik ben helaas afgewezen met als reden dat ik niet de eisen voldoe. Echter, ik ben van mening dat ik juist heel goed aan de eisen voldoe. Kun u uitleggen wat u specifiek bedoelt?
  3. Kunt u mij nog tips geven mbt mijn brief en/of CV? Dan kan ik beter beslagen ten ijs komen bij een volgende sollicitatie.
  4. Mag ik u nog eens bellen om te vragen of er nieuwe vacatures zijn?
  5. bewaart u mijn gegevens voor eventuele nieuwe vacatures?

Let erop, dat je de antwoorden op je vragen opschrijft en bewaart. Doe er je voordeel mee bij je volgende sollicitatie!

 

Pin It
0
keer gedeeld
0
keer gedeeld