- Met Weg naar Succes vind je sneller de baan die echt bij je past! - Bent u werkgever? Klik dan hier

De sollicitatiebrief moet gemakkelijk leesbaar zijn, nieuwsgierigheid opwekken en jouw geschiktheid voor de vacature beschrijven. De onderstaande opbouw is vaak succesvol.

  1. Start je brief met een pakkende openingszin.
  2. Daarna leg je uit waarom je zo graag bij dit bedrijf wilt werken.
  3. Tenslotte leg je uit waarom juist jij de kandidaat bent die het bedrijf zoekt.
  4. Maak een afsluiting met een vraag, die het bedrijf kan beantwoorden door jou uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek.

Ad 1. Je moet bedenken, dat je één van de vele brieven bent, die wordt gelezen door iemand van het bedrijf. Grote kans dat hij al tientallen sollicitatiebrieven heeft gelezen voordat jouw brief onder ogen komt. Als je dan je brief begint met: "Naar aanleiding van .... wil ik graag solliciteren op ...", is de kans groot dat hij niet eens de moeite neemt om de brief verder te lezen. Gemiste kans! Zorg dat je openingszin aanspreekt. Je kunt bijvoorbeeld een regel uit de advertentie citeren. Gevolgd door jouw enthousiasme over hetgeen je citeert (zie voorbeeldzin 1). Je kunt ook starten met het uitdrukken van jouw bewondering voor de uitstekende resultaten die het bedrijf in deze tijden weet te halen. Kies in elk geval iets dat bij jou past.

Ad 2. Als je de sterke openingszin hebt vormgegeven, is het tijd om uit te leggen waarom jij zo graag bij het bedrijf wilt werken. Vergeet hierbij vooral niet om ook hier steeds weer de normen en waarden van het bedrijf te onderschrijven. 

Ad 3. En dan ga je uitleggen waarom jij zo goed bij het bedrijf past. Neem hiervoor de eisen uit de vacature en laat, met voorbeelden uit je werkverleden en je karakter, zien waarom ze jou zouden willen kiezen. Blijf niet te algemeen, maar word concreet. Toon echt aan dat je weet waar je over praat.

Ad 4. Als je je sollicitatiebrief op deze manier opstelt, kan het bedrijf nu al eigenlijk niet meer om je heen. Jij bent hun favoriete kandidaat! En om de bal er nu rustig, maar doelgericht in te schieten, vraag je gewoon netjes of je langs mag komen om verder te praten over wat jullie voor elkaar zouden kunnen betekenen.

   
   
0
keer gedeeld
0
keer gedeeld